Учителката на президента Плевнелиев проговаря пред Топ Преса!

Скъпи читатели, особено ми е приятно да ви представя Костадинка Давидкова, учителка по литература с 30-годишен стаж в 3-то ОУ „Димитър Талев“ – гр. Благоевград.  След като записахме интервюто се отправихме към училището, където г-жа Давидкова е преподавала 30 години. По пътя се отбихме до учебната залата носеща името на Проф. д-р Чавдар Николов. Костадинка Давидкова погледна снимката над входа и се разплака… Нямах представа защо… За тези, които незнаят ще кажа, че Професор д-р Чавдар Николов, е бивш Декан на Стопанския факултет. Един от най-добрите икономисти в България. Човек с ярко публицистично перо и критична мисъл, ерудит със собствен принос за развитието на икономическата наука. Тежко заболяване отне живота на проф. Николов на 2 март 2015 год. В последствие от разговорът ни с Давидкова разбрах, че Николов ѝ е бил като син. Той е живял при нея на квартира.

kd-2

Ето какво каза Костадинка Давидкова, само и единствено за читателите на Топ Преса.

Г-жо Давидкова, за мен е чест, че  се съгласихте да си поговорим и че ни удостоихте с вниманието си, въпреки времето. Представете се на читателите на Топ Преса?

– Името ми е Костадинка Давидкова. Давидкова, обаче съм по мъж, моминското ми име е Терзийска. Родена съм тук в Благоевград, имам висше образование и бях 30 години учителка в 3-то ОУ „Димитър Талев“ – гр. Благоевград.

Имате ли наблюдение в разликите между поколенията, какви бяха учениците тогава и какви са сега?

– Ооо, разликата е много голяма. Тогава децата бяха много спретнати с униформи и с много добра дисциплина. Всички бяха много добрички. Никога нито един от учениците не възразяваше на учителя. Чувстваше се едно уважение и страхопочитание… Това сега го няма. По онова време се учеше много задълбочено по всеки един предмет. Сегашните отличници, ако са с критериите от онова време ще са двоикари. Тогава бяха много съсредоточени. Важни бяха уроците, учителя, дъската… учениците  нямаха нищо… Сега си играят със смартфоните под чина, докато учителката разказва урока. Правехме много проверки на знанията, чрез контролни и класни…

Била сте учителка на президента Плевнелиев…

– Росен, да… Много добро дете беше, аз съм му била на гости. Ама, аз съм била учителка не само на Плевнелиев, била съм на много деца, които в последствие станаха големи хора в Югозапада. Всички те са завършили 3-то ОУ „Димитър Талев“ – гр. Благоевград. Моята дъщеря Искра Георгиева също е възпитаничка на същото училище. Тя в момента е директор на статистиката в София. Аз много се гордея с нея.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене