Евродепутатът Ангел Джамбазки ексклузивно пред „Топ Преса“ за президентските избори: Голямата грешка на Борисов бе обещанието за оставка!

Мажоритарният вот ще бетонира сегашните управляващи, а в същото време ще унищожи малките партии

Ерол Емилов

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 година в София. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заместник-председател е на ВМРО. Бивш общински съветник в Столичен общински съвет. От 2014 година е евродепутат, член на Европейския парламент от коалиция „България без цензура“ (ББЦ, ВМРО, ЗНС, движение „Гергьовден“. „Топ Преса“ го потърси за коментар и анализ на изминалите президенски избори. Ето какво каза той пред нашата медия.

  1. Г-н Джамбазки, на последните президентски избори коалиция „Обединени патриоти“ стана трета политическа сила. Очакван ли беше този резултат?

Разбира се.  В цяла Европа се засилва влиянието на консервативните и национално отговорните партии. С оглед на широкото обединение, което успяхме да осъществим смятам, че ние може да се окажем не само фактор в парламента, а и в управлението на страната.

  1. Какво показват резултатите от изборите? Удари ли силна плесница българския народ на ГЕРБ?

Българският народ гласува протестно, а голямата грешка на Борисов беше обещанието за оставка. Според мен вотът за ген. Радев, беше вот на недоверие към сегашното правителство. Бих казал, че ако господин Борисов се вслушваше повече в Патриотичния фронт, а не търсеше подкрепа на други групи в парламента, доверието към кабинета щеше да е по-голямо, както видяхте зад „Обединените патриоти“ застанаха близо 600 хиляди души.

  1. Високата подкрепа за коалицията Ви показва нуждата от една силна патриотична организация. Ще се запази ли нейната конфигурация?

Смятам че постигнатия резултат ни задължава да останем в този формат и да преследваме общите ни цели и идеи. От ВМРО винаги сме целели обединение на патриотичните формации. Винаги сме призовавали да се следват завета на хан Кубрат и девиза над входа на НС, а именно – „Съединението прави силата“.

  1. Изненадващ и неочакван беше резултатът на Веселин Марешки. Беше определян като нов силен политически играч.

Резултатът на господин Марешки е забележителен, но той не е нов на политическата сцена, въпреки това, засега успява добре да се легитимира като такъв. Беше няколко пъти кандидат за кмет, както и общински съветник. Според мен, успеха му се държи най-вече на борбата му с картела за горива, както и на твърдото говорене анти-ГЕРБ.

  1. Резултатите от тези избори определено ще разместят политическите пластове в страната. Какво очаквате да се случи?

Има ясно заявено желание на българите за промяна на политическата система. Ясно заявено. Гласът на българите трябва да се слуша и уважава. Защото това е суверенът. Това е данъкоплатецът. Това е работодателят на политиците. В последните дни ГЕРБ защитават референдума на „Шоуто на Слави“, като преди това го игнорираха. БСП смятат, че вече са първа политическа сила. Според мен, зависи от резултата на следващите избори, няма да се учудя на коалиционно управление между БСП и ГЕРБ. Всъщност те управляват по същия начин Европа, а какво остава за България.

  1. Събуди ли се българския народ от дълбокия сън? Какво показват резултатите от националния референдум?

Не смятам, че народът е бил заспал. Резултатите показват, че той иска промяна и то радикална. Аз лично не одобрявам мажоритарния вот, тъй като той ще бетонира сегашните управляващи, а в същото време ще унищожи малките партии. Това ще доведе до по-малка представителност и вероятно повече напрежение.

  1. Нека сега да преминем към дейността Ви в Европейския парламент. Може ли да направите една равносметка на свършеното от Вас до този момент?

Аз съм най-активния български евродепутат и това може да се види в сайта MEPranking.com. Активен съм най-вече по темите – Българите в Македония, Сърбия, Украйна и Молдова, отношенията между Република Турция и ЕС, турската инвазия в България, чрез мюфтийството и трите турски партии в БГ, опасностите, който представлява конфликтът в Сирия, защитата на авторските права и интелектуална собственост и развитие на единния цифров пазар.

  1. Какво предстои да направите до края на мандата си?

Живот и здраве. Имам десетки инициативи в защита на интереса на българските предприемачи. Например – преодоляване на категоричната и недопустима дискриминация, наложена от държавните монополи в скандинавските държави спрямо българските производители на вино, защита на българските превозвачи от опитите на законодателите в Германия, Италия и Франция да ограничат техните права, защита на интересите на българските ловци, борбата за признаване на българските училища в чужбина и българския език за матуритетен в ЕС и много други.

Със сигурност доста неща свързани с бъдещето на ЕС. Ние твърдим, че съюзът трябва да бъде променен, за да отговори на предизвикателствата на имигрантското нашествие, ислямизацията, промяната на демографската картина на европейските нации. Смятам, че в момента вече тече тази трансформация и определено работя в най-интересните времена за Съюза. Предстои ми дълга битка защитата на националния български интерес.

  1. Как разчитате резултата от втория тур на президентските избори?

По отношение на резултата на втория тур от президентските избори, той е ясен сигнал и знак. За желанието на българите за промяна в управлението и за по-добър и по-достоен живот. Нередно, нечестно и необяснимо е огромна част от българското общество, в лицето на българските пенсионери, достойно работили за нас да бъдат поставени в условията на незаслужена и нечовешка мизерия. Просто е. Българите изискват това, което им се дължи – достоен и справедлив живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене