Благоевградски съдии избраха ВСС в пробно електронно гласуване

Благоевградските магистрати вчера се включиха в експерименталното електронно гласуване за избор на членове на ВСС. Пробният вот, в който участват съдии, прокурори и следователи, се прави преди същинското гласуване, което ще се проведе догодина след изтичане на мандата на сегашните кадрови органи на Темида. Целта е да се провери дали ще издържи електронната система, която е част от първия етап на електронното правосъдие.

Експерименталният вот ще провери устойчивостта на софтуера при висока активност, както и ще изпита нивото на сигурност за тайната на гласуване и опасностите от хакерски атаки. В тестовата версия като „кандидати“ са въведени имената на членове на ВСС, които предварително са дали съгласие. В списъка са Димитър Узунов, Даниела Костова, Галя Георгиева, Мария Кузманова и Юлиана Колева (за съдийската квота), Михаил Кожарев и Румен Боев (за прокурорската квота) и Румен Георгиев и Ясен Тодоров за следовател. Съдийската квота е от 6 човека, прокурорската от 4 -ма и 1 от следователите.

Електронното дистанционно гласуване става с помощта на индивидуален талон с парола и уникален адрес за вота, като то ще протече в два дни, вторият е предвиден за „балотаж“. Във вчерашното гласуване участваха всички окръжни съдии, които бяха на работа. Младшите съдии Димитър Демирев и Гергана Симеонова бяха сред първите, които дадоха своя глас за предпочетените от тях 6-има кандидати. Интерес към експерименталното електронно гласуване прояви италианският съдия Паоло Андреа Мария Фиоре, председател на РС – Джела в Сицилия, който вчера посети благоевградските съдилища и прокуратурата.

Зам. шефката на Окръжен съд – Благоевград Татяна Андонова упражни вота в присъствието на италианския гост, който бе впечатлен от иновацията. Пред репортер на „Струма“ той обясни, че в Италия изборът на ръководни кадри в правосъдието става по традиционния начин – с бюлетини.

В РС – Джела работят 14 съдии, той е сравнително малък локален съд, тъй като в този район на Сицилия живеят около 150 000 души. Италианският магистрат призна, че и при тях има проблеми в правораздаването, едно от които е блокиране на нови назначения в администрацията от 20 години насам.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене