Скалният град край симитлийското село Мечкул удиви БАН

„Бяха близо 40 души, не скриха удивлението си от историческите и природни находки, които има тук. Пискаха да ги отведа навсякъде, за да видят всичко. Не отказвам на нито един турист. Не съм само кмет, но и гид за гостите на селището ни из Пирин планина”, твърди кметският наместник на симитлийските села Мечкул и Сенокос, Христо Димитров.

„Огромният скален град пази от зло селата ни. Каменният феномен е само на 2 км от населеното място и на 15 км от главния път за Гърция“, разказва кметът-екскурзовод. Двамата светци Кирил и Методий се виждат много ясно. Местните хора се гордеят, че край селото им е този природен феномен. Идват все повече туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат.

Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина – покровител на семейството. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене