Поредно отлагане на строежа на „Струма“ през Кресна – сега за 2018 г.

Довършването на магистрала „Струма“ става все по-рисково, след като министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви нови срокове за одобрението на проекта през Кресненското дефиле.

Надяваме се до края на тази година или най-късно в началото на следващата да бъдат готови проектите на четирите алтернативни варианта за преминаване през Кресненското дефиле, каза Павлова в Плевен, където се провежда Комитет за наблюдение на оперативната програма „Регионално развитие“, пише Медиапул.

Четирите варианта са дълъг тунел от 15 км, пълно изнасяне на магистралата извън дефилето, т.нар. етажерка – магистрала на две нива, като се използва сега съществуващия път и най-новият вриант – в едната посока да се ползва съществуващият път, а в обратната – да се прави т.нар. източен обход на Кресна.

Четирите варианта трябва да бъдат подложени на обществени обсъждания в началото на следващата година. Предвижад се след това одобреният проект, заедно с доклад за оценка на въздействието му на околната среда, да бъдат внесени за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Плановете са това да стане до пролетта на 2017 г., каза Павлова.

Амбицията ни е най-късно през лятото на 2017 г. апликационната форма с искането за финансиране на строежа на магистралата през Кресненското дефиле да бъде изпратена в Европейската комисия, допълни тя.

По думите й, успоредно с одобрението на проекта от Брюксел, ще бъдат обявени и тръжните процедури за избор на изпълнители, защото времето ни притиска. За строителството на тази отсечка ще са необходими около 4 години, посочи Павлова.

Това означава, че в най-добрия случай строителните дейности може да започнат през 2018 г. и то при условие, че няма обжалване на процедурата.

Това е поредно изместване на сроковете за решение на магистрала „Струма“. Първоначално Павлова беше обещала трасето да е избрано до края на 2015 г., след това стана средата на 2016, а сега вече отива за началото на 2017 г.

Забавянето на избора на трасе е заради недоволството на екоорганизации от предложението за т.нар. източен обход на Кресна с виадукти и малки тунели в посока Кулата – София, а в обратната да се ползва сегашния път през Кресна.Зад него застанаха строители, пътната агенция и община Кресна. В същото време срещу него се обявиха еколози. Те настояват автомобилният трафик да бъде изцяло изнесен от дефилето.

Това поставя под риск изпълнението на проекта, защото времето няма да стигне за самото строителство, предупредиха нееднократно от Камарата на строителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене