Експерти: Касапницата на Кресненското дефиле продължава – ще хвърчат трупове чак до 2022 г.

Касапницата с почти ежедневни кървави катастрофии куп трупове по Кресненското дефиле ще продължи до 2022 г. Скандално зелените НПО продължават бойкота за изграждане на автомагистрала „Струма“ през фаталния участък. Това означава, че най-малко още 5 години ще има многобройни жертви и пострадали.

Еколозите подкрепят швейцарския проект за два 15 километрови тунела, на стойност над един милиард евро – това са всичките пари по оперативна програма „Транспорт“. Ако се приеме тази идея забравяме за всички останали  магистрали. „Хемус“, „Русе – Бяла“ и тунела под „Шипка“ ще останат само пожелания, разкриват пред ПИК експерти.

На провеждащия се Комитет за наблюдение на оперативната програма „Регионално развитие“ Лиляна Павлова заяви:“Надяваме се до края на тази година или най-късно в началото на следващата да бъдат готови проектите на четирите алтернативни варианта за преминаване през Кресненското дефиле. Четирите варианта са дълъг тунел от 15 км, пълно изнасяне на магистралата извън дефилето, т.нар. етажерка – магистрала на две нива, като се използва сега съществуващия път и най-новият вриант – в едната посока да се ползва съществуващият път, а в обратната – да се прави т.нар. източен обход на Кресна.

Четирите варианта трябва да бъдат подложени на обществени обсъждания в началото на следващата година.

Предвижа се след това одобреният проект, заедно с доклад за оценка на въздействието му на околната среда, да бъдат внесени за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Плановете са това да стане до пролетта на 2017 г.“, допълни Павлова.

„Амбицията ни е най-късно през лятото на 2017 г. апликационната форма с искането за финансиране на строежа на магистралата през Кресненското дефиле да бъде изпратена в Европейската комисия“, каза тя.

По думите й, успоредно с одобрението на проекта от Брюксел, ще бъдат обявени и тръжните процедури за избор на изпълнители, защото времето ни притиска. За строителството на тази отсечка ще са необходими около 4 години, посочи Павлова. Това означава, че строителните дейности може да започнат през 2018 г. и то при условие, че няма обжалване на екологичните оценки или оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) от зелените неправителствени организации.

Това е поредно изместване на сроковете за решение на магистрала „Струма“. Магистралата трябваше да бъде готова още през 2014 г. за Олимпийските игри в Гърция, но поради лобистките интереси на еколозите тя ще бъде готова най-рано през 2022 г. Поредното забавяне „поставя под риск изпълнението на проекта, защото времето няма да стигне за самото строителство“, предупредиха нееднократно от Камарата на строителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене