Това трябва да се помни! 25 години от първия знаков трансфер на футболист от Благоевград

Тази година отбелязваме 25 години от първия знаменит трансфер на юноша на Пирин в европейски гранд. Точно преди четвърт век голмайсторът на Пирин Благоевград за всички времена Петър Михтарски подписва договор с европейския клубен шампион Порто.

Португалците плащат за него рекордна сума на Левски, само две години след като футболиста преминава от Пирин в столичния клуб. С изявите си на „Герена“ Михтарски успя да впечатли не кой да е, а един от най-известните специалисти в Португалия Артур Жорже.

През лятото на 1991 година Михтарски пристига на 52 хилядния стадион „Ещадио до Драгао“, а първата му среща е с президента на драконите Пинто да Коща. Вестниците, като най- четеният по онова време таблоид Ojogo поместват на първите си страници гръмкия за онова време трансфер на рожбата на пиринската школа. Артур Жорже напуска в посока Пари Сен Жермен, като е заменен от бразилеца Карлос Алберто Силва, който не дава достатъчно шанс за изява на благоевградчанина.

В началото Михтарски играе редом до Емил Костадинов в атаката на Порто, но след завръщането на лекуващия контузия Домингош, Пепи остава резерва. Въпреки това във визитката му остават шампионска титла на Португалия с екипа на Порто и финал за купата на страната. През следващия сезон Михтарски настоява за преотстъпване в дублиращия отбор на Порто, Фамаликао, където прави силни мачове и се превръща в топреализатор на тима от Секунда Дивизион.

През зимата на 1994 година Михтарски се прибира в Благоевград, а половин година по късно в Порто пристига Боби Робсън, а негов преводач е Жозе Моуриньо. Този трансфер на Петър Михтарски в тогавашния европейския клубен шампион и носител на Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа ще остане в историята, като първи знаков трансфер на футболист от школата на Пирин Благоевград извън пределите на страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене