Кметът Владимир Москов и председателката на сдружение „Движение Предтечи“ откриха паметна плоча на проф. Георги Ангушев

Паметна плоча на професор Георги Ангушев, който е роден в Гоце Делчев, бе открита в родния му град официално от кмета Владимир Москов и председателя на патриотичното и родолюбиво сдружение „Движение Предтечи“, Ирина Колева.

Пред дома на фамилията на известния професор, на улица „Иван Вазов“ в Гоце Делчев, на официална церемония за откриването на паметната плоча се събраха негови роднини, близки, приятели, негови ученици, граждани и представители на сдружението, които са инициатори на събитието в памет на проф. Георги Ангушев.

Спомени от извървения преподавателски и творчески път на професора, както и за неговата биография припомниха д-р Ирина Колева, кметът Владимир Москов и негови  ученици – учители и преподаватели от Гоце Делчев и столицата.

Председателят на сдружението д-р Ирина Колева е професор към катедра „Етнология“ в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ по етнопсихология, етнопедагогика и интеграция на малцинствата в ЕС.

Проф. Ангушев е роден през 1937 година в Гоце Делчев и след завършването на висшето си образование в СУ ”Св. Климент Охридски“ през 1964 г., специалност „Педагогика“, той чете лекции в почти всички български университети като Софийския, Шуменския и Пловдивския.

От 1989 до 1992 година проф. Георги Ангушев е бил ръководител на Катедра „Специална педагогика“, както и декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика в Софийския университет. По това време е бил и преподавател на голяма част и на учители от Гоце Делчев.

Преди месеци с решение на Общинския съвет в Гоце Делчев на негово име бе кръстена улица в града, а в столицата десетки детски градини и училища, които също носят името на проф. Ангушев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене