На първо четене: Отпадат лимитът за 35 секции в страни от ЕС

Отпада ограничението от 35 избирателни секции в държава – членка на Европейския съюз. Депутатите приеха на първо гласуване три от 12-те внесени законопроекта за изменение на Изборния кодекс, съобщава БГНЕС.

Единият от приетите законопроекти е този внесен от Красимир Велчев, Данаил Кирилов, Александър Ненков, Станислав Иванов и Валентин Николов на 17.10.2016 г. С него се цели да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в една държава – членка на Европейския съюз. Със законопроекта се дава възможност в избирателни секции извън страната, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия.

Относно квадратчето „Не подкрепям никого” се предлага потвърждаване на правилото във всички видове избори при определяне на резултата да се отчита този вот за действителен.

Вторият приет законопроект е внесен от Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Антони Тренчев, Борислав Великов и Найден Зеленогорски. Според вносителите с него се цели отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държави – членки на Европейския съюз, което ще даде възможност на много българи да упражнят правото си на глас.

Третият приет законопроект е внесен от Найден Зеленогорски, Борис Ячев, Данаил Кирилов и Димитър Байрактаров. С него се предлага за мажоритарните избори за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката в методиките за определяне на резултатите да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене