Бившият шеф на БНБ става крупен инвеститор в град Гоце Делчев, купи базата на Динамо и ред други важни обекти – вижте как!

 Тодор ТОДОРОВ

Откакто напусна поста на управител на БНБ, Иван Ис­кров изчезна от обществе­ния живот в страната. Чове­кът, в чийто мандат фалира КТБ и който е сред малко­то обединили практически всички политически сили в искания за оставката му, не е правил изявления, не е давал интервюта и не се знае много с какво се е занимавал от 10 юли 2015 г. насам.

„Аз съм от банковия сектор и вероятно и там ще се вър­на. Бях политик по неволя. (…) Със сигурност няма да се занимавам с политика“, заявява Искров пред БНТ в деня, в който декларира, че желае да бъде освободен ня­колко месеца преди края на мандата му.

След тих отдих, изглежда, бившият гуверньор е напът поне частично да изпълни тези свои намерения. Не е известно, след като изтече едногодишният срок, през който не може да работи в сектора, някоя банка да е из­явила желание да го наеме, но пък явно Искров в лич­но качество се е захванал с кредитиране. От документи в Търговския и Имотния ре­гистър става ясно, че той е отпуснал 50 хил. лв. на ново­създадена фирма на двама братя от Гоце Делчев, които имат инвестиции в бензи­ностанции и семеен хотел в региона.

В сделката сама по себе си няма непременно нещо неза­конно, макар лихварството да има противоречив статут в българското законодател­ство. Но тя поражда редица въпроси. Например защо бизнесмени с фирми, праве­щи оборот за милиони и има­щи взаимоотношения с поне няколко банки, са решили да се финансират от физиче­ско лице, и то за тази малка сума. Кредитополучателите не отговаряха на обаждания­та на стационарните телефо­ни за контакт, а Искров отка­за коментар с обяснението: „Доколкото не възнамеря­вам да заемам публична длъжност или да се занима­вам с политическа дейност, считам за свое право като всеки български гражданин да извършвам търговска или друга дейност.“

„ИСКРОВ КЕШ“ И ПЪРВИЯТ МУ КЛИЕНТ

Дружеството кредитопо­лучател на Искров се казва „Делмак инвест“. То е учре­дено на 1 август 2016 г., като негов собственик и управи­тел е по-големият от два­мата братя, Петър Гълъбов. Точно месец по-късно на 1 септември новата компания сключва договор за кредит с Иван Искров, като сумата според вписването в Търгов­ския регистър е 50 хил. лв. А срокът е до юни 2017 г. Други детайли не се знаят, тъй като в регистъра се публикува до­говорът за залог, а не самият договор за кредит, където би трябвало да са уточнени ли­хви, неустойки и т.н.

По всичко личи, че пари­те са отишли за покупката на имот, защото на същия ден „Делмак“ придобива от местния автобусен превоз­вач „Динамо“ автогаража му, разположен на входа на Гоце Делчев откъм главния път. Явно продавачът изпитва трудности, тъй като година по-рано продава за 800 хил. лв. автогарата в града на „Медеком инвест“ – фирма на собственика на месопрера­ботвателя „Меркез“ Мехмед Капанък, който планира да изгражда търговски център там. Така „Динамо“ покрива ипотечен кредит към Пър­ва инвестиционна банка, но явно остават задължения и в началото на годината има поредица възбрани от ЧСИ. След продажбата и на дру­гия й актив на „Делмак“ те са вдигнати.

В имотния регистър сдел­ката е вписана с материален интерес 563 хил. лв. (който би трябвало да е по-голямата сума между цената на прех­върлянето и данъчната оцен­ка на имота). Теренът от 13 декара заед­но със сгра­дите върху него са ипотеки­рани в полза на Искров, като посоченият материален инте­рес 550 хил. лв. надвишава 11 пъти отпусна­тата от банкера сума. Явно оба­че дори и при такова свръ­хобезпечение Искров не е бил спокоен за ин­вестицията си, защото освен това е полу­чил и залог на 100% дяловете в новосъзда­деното друже­ство, както и в „Гилко“. Това е компания, коя­то се контролира от другия брат – Костадин, и притежа­ва бензиностанция в село Копривлен, оперираща под марката Petrol, както и друга в Якоруда. По последен от­чет активите на компанията са за малко над 2 млн. лв. и за 2015 г. декларира близо 3.2 млн. лв. приходи и 50 хил. печалба. Двамата братя са вписани и като съдлъжници по заема и в лично качество.

Освен това Гълъбови притежават и по 25% дял в дружеството „И П М“. То е собственик на бензиностан­цията Shell в Гоце Делчев, като активите му са оценени на 4.25 млн. лв., има 7.6 млн. лв. приходи и също е на ми­нимална печалба от 77 хил. лв. А фамилията им чрез „Елма Г“ има и малък семеен хотел в съседното село Дел­чево, подобаващо кръстен „Гълъбова къща“.

При толкова активи буди недоумение защо изведнъж Гълъбови прибягват до фи­нансовите услуги на физиче­ско лице, още повече че поне на хартия компаниите им не изглеждат хронично губещи, а и явно имат опит с банки и с рефинансиране на кредити.

ВЕЩИ В РЕФИНАНСИРАНЕТО

Справка из имотната пар­тида на „Гилко“ показва, че дружеството още от 2008 г. има задължения към Сосиете женерал Експресбанк за 250 хил. лв. През 2010 г. купува бензиностанцията си в Коп­ривлен за 400 хил. лв. с кре­дит от Уникредит Булбанк. Впоследствие през 2012 г. компанията тегли два заема и от Токуда банк за общо над 400 хил. лв. През 2013 г. за­дълженията към трите банки са рефинансирани с кредит от МКБ Юнионбанк, а след вливането й в ПИБ тя остава като наследник на кредита.

Освен това през 2014 г. придобива бензиностанци­ята си в Якоруда със заем от ДСК, а пък другата се­мейна компания, „Елма-Г“, също има заем от ПИБ, като съдлъжници отново са „Гил­ко“ и двамата братя.

Донякъде любопитно бук­вално дни преди новото дру­жество на Гълъбови да вземе заем от Искров на 17 август 2016 г., ипотеките върху част от имотите на „Гилко“ в пол­за на ПИБ са заличени, което означава, че поне частично задълженията към банка­та са погасени. Това прави още по-неясно откъде идва финансирането на гоцедел­чевската фамилия едновре­менно да се погасят заеми от банката и да се придобие нов имот, като сумата от Искров изглежда крайно недоста­тъчна. Същевременно обаче обезпечения има само в не­гова полза. Теоретично по­добна структура (малък кре­дит + огромно обезпечение) би могла да е схема за изс­ветляване на доходи – в един момент кредиторът да добие контрол върху обезпечение­то и законно да се сдобие със скъпо струващ актив.

Според публикация в „Топ преса“ – югозападният таблоид, в началото на годи­ната кандидат-президентът Веселин Марешки, който раз­вива веригата си „ВМ петро­леум“, е искал да купи бензи­ностанцията в Копривлен, но такава сделка не се вижда в регистрите и от „Гилко“ са от­рекли да са преговаряли.

Свързахме се с колегите от Топ Преса, които потвърдиха информацията в статията, че е отречена от фирмата, но напомниха за връзката им с фирмата на Марешки, откъдето не отрекоха да са проявявали интерес към бен­зиностанцията.

ЛИХВАР ОТ ПОСЛЕДНА ИН­СТАНЦИЯ

Каква точно е бизнес ло­гиката зад новата лихвена авантюра на Искров засега не е ясно, като той не пожела да обясни дали това е едно­кратна сделка, или смята да се впуска в този бизнес. По принцип възможността фи­зически лица да развиват по­добна дейност е ограничена от законови текстове, забра­няващи лихварството, като последно темата се надигна наскоро около друга публич­на личност, която от години отпуска заеми с лични сред­ства – бившият финансов ми­нистър Стоян Александров.

„Съществуващите в страна­та ни регистри дават право на свободен достъп до публична информацията. Всеки би мо­гъл да я получи, спазвайки нормите за достъпа и раз­пространението й, без с това да се засягат правата и инте­ресите на българските граж­дани и юридически лица. По изложените по-горе причини считам за некоректно да об­съждам с трети лица каквито и да било лични или бизнес отношения, което при опре­делени обстоятелства би мог­ло да доведе и до негативни правни последици“, гласеше отговорът на Искров.

Със сигурност обаче и сумите, и обезпеченията говорят не просто за заем между приятели, а по-скоро за търговско начинание. Ако вземем за отправна точка последната имотна декла­рация на Искров към напус­кането на БНБ, спестявани­ята му възлизат на 163 хил. лв. банкови влогове плюс още 93 хил. лв. вложения в пенсионни фондове. Или инвестицията от 50 хил. лв. представлява около 20% от личните средства на Искров. Тук не влизат спестяванията на съпругата му, която между другото също декларира 180 хил. лв., дадени на заем, и апартамента им в София.

И ВИНЕНА ПОКУПКА

Може би с цел да диверси­фицира риска си банкерът се впуска паралелно и в друга инвестиция. Само ден след сключения договор за заем, но вече в София, Искров си купува и фирма. Това е „Уайн енд ко БГ“, която от създава­нето й през 2014 г. поне до миналата година няма дей­ност. Основна е и се управля­ва от тогава 26-годишната Цветелина Георгиева, като е регистрирана на адреса на винарска изба „Тодоров“. На 2 септември младата дама продава по номинал за 500 лв. своите дялове, но остава като управител, а регистра­цията е преместена в офис на столичната ул. „Узунджов­ска“ 7-9. Засега няма яснота дали дейността на фирмата ще съответства на името й, или новият собственик смя­та да я пренасочи към новото си занятие на кредитор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене