ЦЕНЗУРА! Разпространители отказват да разпространяват книгата „Пътят“ на Никола Шайков!

ХЕЛИКОН: ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА! ДРУГИТЕ МЪЛЧАТ, НЕ ДАВАТ СТАНОВИЩЕ!

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Никола Шайков от село Делчево, близък съратник на великия българин Иван Ми­хайлов, успял да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. Топ Преса реши да прави истинска революция в регионалната преса, защото след години мълчание и раз­пространение от човек на чо­век публикува едно към едно мемоарната книга „Пътят“ на Никола Шайков. Направи го. След това по искане на наши­те читатели Топ Преса реши да направи свое печатно из­дание на книгата и да я пус­не в разпространителската мрежа. Уви! Нещата тръгват на зле. От отлично осведо­мени източници и като парт­ньор на Топ Преса, вестник „Градът“ пръв и единствен разбра, че голямата част от разпространителите в Бъл­гария отказват да разпрос­транят книгата. „С Топ Преса работим добре. Разпростра­няваме ваши книги, но, моля Ви, приемете нашия отказ да включим книгата „Пътят“ на Никола Шайков, защото смя­таме, че това е политическа пропаганда, която няма мяс­то в нашия книжен каталог. Оспорва­ме нейната и историческа и литератур­на стойност на база Ва­шата под­робна пре­зентация и декларираме официалния си писмен отказ съглас­но общия ни контракт от дата …“ – това е част от писмото, което полу­чихме като аргумент от един от най-големите разпростра­нители на книги – фирмата ХЕЛИКОН. От другите места, в които обекти трябваше да се продава книгата „Пътят“, не получихме официален ти­раж и заявки, което на прак­тика се явява категоричен мълчалив отказ книгата да се разпространява. ­

КАКВО СЕ СЛУЧ­ВА?

Поискахме мнението на нашия колега и писател Ве­селин Стаменов, медиен ме­нажер в медийна група Топ Преса:

ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА С КНИГАТА „ПЪТЯТ“ Е ПРЕ­ЦЕДЕНТ! ТАКЪВ СКАНДАЛ В БЪЛ­ГАРИЯ Е НЯМАЛО ОТ MEIN KAMPF НА АДОЛФ ХИТЛЕР! ТОВА Е БЕЗУМИЕ!

„За съжаление и ние от Югозапад­на България ще се прочуем с истин­ското безумие да се цензурира кни­га, била тя и скан­дална, и крайна… Същият скандал се разрази преди години с издаването на Mein Kampf на Адолф Хитлер в Бълга­рия. Сещам се и за скандала с книгата на Волен Сидеров „Бумерангът на злото“, коя­то също беше забранена, а ако се „разреши“, беше под прокурорска проверка. Днес виждаме това, меко каза­но, глупаво поведение – да се цензурира един автор. В крайна сметка читателите са тези, които решават кое е до­бро и кое не… Срамувам се да коментирам скандално пове­дение и проява на цензура в днешно време. Разбира се, че няма да оставим нещата така и че ще намерим начин книгата да стигне до хората, които искат да я прочетат…“.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ В ДНЕШНИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене