Тревожно: В община Сатовча и Гоце Делчев емигрантите са над 4000 души!

Повечето жители на Югозападните Родопи са избрали да живеят извън границите на страната ни. В община Сатовча емигрантите са хиляди

Един от тях е Бай Емил, той помни годините, в които всеки във Ваклиново е имал работа. Днес в селото липсват не само работни места, но и хора.
Над 4000 са гурбетчиите в община Сатовча и един от тях е синът на Емил. „Сина ми по професия е агроном, той няма да си намери работа тук. Дойде демокрацията и се принуди да замине за Америка и там остана”, разказва той.
Синът на Емил си спомня оживеното село. Семейството му се изхранвало с отглеждане на тютюн. Преди повече от 20 години заминава да търси работа в Америка. В началото работил каквото намери, а бъдещето му в Щатите било по-скоро несигурно, до момента в който среща бъдещата си съпруга.
„Аз не знаех къде е България. Мислех, че е някакво място в Мексико. Но не ставаше въпрос за това откъде е той, а как се отнася с мен, а той се държеше много добре”, разказва съпругата му.
Семейството урежда живота си в покрайнините на Сан Франциско. Прехраната си изкарва със строителство. Синът на Емил споделя, че в България се чувства добре, тук се зарежда.
Той обещава някой ден да се върне да живее отново в България, но не сега. А носталгията по родния дом никога не си отива от сърцето на емигранта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене