Галя Шишкова, директор на целодневна детска градина „Щастливо детство“ в село Корница, община Гоце Делчев: Участваме в проект на Министерството на образованието и науката!

– Г-жо Шишкова, Вашата детска градина ще участва в проект на Министерството на образованието и науката. Какъв е този проект?
– Този проект е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и е на стойност 223 632 лв. Процедурите са: подкрепа на предучилищното възпитание и подготовка на децата в неравностойно положение и от етническите малцинства. С подкрепата на Общински съвет-Гоце Делчев и община Гоце Делчев, бяхме включени в този проект заедно с още 2 детски градини – „Калинка“ и „Пролет“ в село Мусомища.
– В какво точно ще се състои проекта? Какво точно ще бъде направено?
– Целта на проекта е успешната интеграция на децата в неравностойно положение, които не могат да посещават детската градина и които я посещават. Има много деца, които не я посещават, защото обикновено нямат избор, тъй като семействата им са в тежко финансово положение. Този проект се нарича „Различни – заедно играем, учим и творим“.
– Колко такива деца в неравностойно положение има във Вашата детска градина?
– В нашата детска градина има не повече от 20 такива деца. По-голямата част посещават детската градина. Иначе родителите са работещи. В този проект голяма роля играят също така и родителите. Ще се провеждат клубове по допълнителни занимания по български език за децата, които не знаят български език; клубове „Сръчни ръчички“, клубове „Знам и мога“ и т.н.
– Ще има ли специалисти, които ще дойдат в детската градина за да Ви помогнат при тези специални занимания?
– Не, ние се надяваме с усилията на нашите учители, които ще работят допълнително по този проект, да се справим и да можем да финализираме проекта, защото той трябва да бъде реализиран в срок от 24 месеца.
– Как стана така, че точно Вашата детската градина се включи в проекта, както и другите две. Кое е специалното в тези 3 детски учебни заведения?
– Специалното е това, че община Гоце Делчев кандидатства вече втора година по този проект, но тази година най-накрая стана факт. Средствата са много – 223 632 лв., които като се разделят на 4 между трите детски градини и фондацията, ще може да подобрим материалната база, защото детските градини са много зле, също така са включени и съвместни мероприятия с родители, съвместни екскурзии, съвместни спортни прояви, концерти и изключително много се залага на работата с 5-6-годишните деца. И другите групи население също са включени в този проект, не са само ромските деца.
– Решили ли сте какво ще подобрите в материалната база или още не сте взели решение?
– В проекта по отношение на материалната база са включени всички неща, които биха могли да се подобрят. Ние нямаме преки отношения със средствата. Този проект помага за това да се работи с децата допълнително – да се закупят компютри и интерактивни дъски, които де факто липсват. Също така имаме носии за децата, спортни екипи и много други неща, които по никакъв начин ние не можем да купим с наши средства.
– Кога ще започне проектът? Кога ще бъдат отпуснати средствата?
– Община Гоце Делчев го подписа на 8 август и благодарение на всичко това, което се прави, октомври месец започваме.
– Поддържате ли връзка по проекта с директорите на другите две детски учебни заведения?
– Да, поддържаме връзка. Сработили сме се с всички детски градини в Гоце Делчев и в Мусомища. Страшно много се радваме, че чрез този проект ще успеем по някакъв начин на подпомогнем семействата с проблеми.
– В началото на нашия разговор споменахте, че в детската градина има около 20 деца, които са в неравностойно положение. А общо в детската градина колко деца има?
– Децата са общо 135 на възраст от 2 до 7 години, от село Корница и село Лъжница. Ние возим 50 деца от село Лъжница с бусчета, защото там няма детска градина. Искам да допълня, че изказвам голямата си благодарност на община Гоце Делчев, на ОбС-Гоце Делчев за всичко, което се прави за нас.
– Работите ли по друг проект в момента?
– В момента също така тече един проект по програма „Красива България“ за саниране на сградата. Трябва всички ние заедно да правим различни неща за малките деца, защото положението на детските градини трябва да бъде на много високо ниво, тъй като ние имаме деца. Когато има деца трябва да се работи с тях, независимо по какъв начин.
– Казахте, че сградата в момента се санира. Кога се очаква да приключи санирането?
– Надяваме се около 15 септември да приключи. Малко ще забавим откриването, защото ние на 1 септември трябва да започнем работа по принцип, обаче няма да можем. През миналата година спечелихме един проект за модернизация на училищната мрежа, който беше единственият спечелен проект в нашата община и то от детска градина. Успяхме горе-долу за около 20 000 лв. да сложим ламиниран паркет на пода, да възобновим шкафчетата и материалната база като цяло. Също така спечелихме проект за Чиста околна среда. И това са неща, които страшно много ни радват. Колектива ни е много стойностен и много работи. Като имате предвид, че детската градина в село Корница е била затворена 9 години и базата беше тотално унищожена, а сега в момента имаме 5 групи със 135 деца. Това е страшно много. Детската градина е отворена 2001 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене