Акция на ЧЕЗ в Благоевградска област! 20 крадци на ток заловени

Eкипи на ЧЕЗ съвместно с полицията извършиха над 260 проверки на битови и стопански обекти в Благоевградска област за кражби на ток. При двудневната операция са установени 20 нарушения – 5 при фирмени и 15 при битови потребители. При 9 от случаите са нарушени контролни знаци /пломби/ и е манипулирано устройството на електромера, а 4 обекта са присъединени към електроразпределителната мрежа без електромер, при 2 от случаите са пробити корпусите на електромера с цел задържане на подвижната система на електромера и не измерване на консумираните количества електрическа енергия, а при 5 е променена схемата на измерване, съобщиха от ЧЕЗ.

Според източници на „Струма“ нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа е засечено на бившата частна автогара на бул. „Димитър Солунски“ в Благоевград и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 234 от НК- срещу неизвестен извършител.

Кражба на ток е установена и в кв. „Освобождение“. На нарушителите са съставени констативни протоколи за доначисляване на електроенергия за предходните 3 месеца, както е предвидено в общите условия на дружеството. По закон ЧЕЗ има право да изиска плащане на електроенергия за максимум 3 месеца назад, макар че нарушенията може да са продължавали с години. Срокът за дотаксуване обикновено е по-малък от реалните срокове на нарушенията, както и от сроковете, в които копанията може да извърши повторна проверка на всички рискови обекти. Цената, по която некоректните потребители заплащат за 3 месеца назад, е много по-ниска от цената, по която коректните клиенти заплащат от тях консумираната електроенергия. В крайна сметка се получава така, че санкциите по-скоро стимулират кражбите, отколкото да имат възпиращ ефект.

През 2015 г. ЧЕЗ Разпределение България извърши 66 415 проверки за незаконно консумиране на ток в Западна България. При тях бяха констатирани 6458 случая на незаконно потребление, което е с 1566 повече от установените кражби през 2014 г. Вследствие на нарушенията през 2015 г. е дотаксувана електроенергия в размер на 31 396 000 киловатчаса на стойност близо 4 млн. лева в сравнение с 16 446 000 киловатчаса през 2014 г., когато стойността на дотаксуваната електроенергия възлезе на близо 3.1 млн. лева.

Незаконните присъединявания са проблем с обществена значимост. Те ощетяват не само компанията, която заплаща реално консумираната електроенергия на доставчика, но ощетяват и държавата, тъй като стопанските потребители не плащат акциз за количествата, които са използвани нерегламентирано, а също така застрашават качеството на доставяната до редовните клиенти електроенергия. Вследствие на тях се претоварват съоръжения и съответно се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци, отклонява се инвестиционен ресурс, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата.

ЧЕЗ има установена практика за предотвратяване и ограничаване на този род кражби на електроенергия. Компанията е обучила 900 служители на всички възможни механизми за манипулация на електромери и незаконни присъединявания. Освен техническите решения, които прилага срещу кражбите, ЧЕЗ работи за информиране на гражданите, като апелира за обществена нетърпимост и за съдействие от страна на институциите срещу посегателствата над електроразпределителната мрежа. Необходимо е цялото общество да се обедини в борбата с нерегламентираните присъединявания и посегателства над мрежата и да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейности, а отговорните държавни органи да разработят адекватни механизми за борба с тях. ЧЕЗ счита, че е необходима по-широка дискусия с всички отговорни държавни институции, както и с останалите доставчици на комунални услуги, за да се намери дългосрочно решение на проблема.

Междувременно ЧЕЗ Разпределение ще продължи редовно да провежда проверки за кражби на електроенергия по цялата територия, обслужвана от компанията. В качеството си на отговорна компания, която доставя жизненоважна стока за бита и бизнеса, ЧЕЗ няма да допусне коректните клиенти да бъдат дискриминирани, затова няма да спре да се бори с престъпните посегателства върху мрежата. Компанията предприема тези мерки да не допуска незаконно присъединените граждани да получават същата услуга като коректните клиенти.

При съмнения за неправомерно потребление гражданите могат да подават сигнал в МВР и в ЧЕЗ по имейл адрес zaklienta@cez. bg, в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010. Анонимността им е гарантирана.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене