Докога ще продължават гаврите с бизнеса и малоумията на благоевградските чиновници?

Ралица ВАСИЛЕВА

Малоумието на бла­гоевградския чинов­ник няма край. Ако човек се вслуша в думите на управля­ващите, все ще чуе как се прави всичко възможно държавни­ят апарат да помага на биз­неса, да улеснява неговата работа и да намалява адми­нистративната тежест. Уви, реалността е съвсем друга.

Миналата година напри­мер управляващият орган на оперативна програма „Развитие на човешките ре­сурси“ обяви една прекрасна наглед процедура с впечат­ляващото име „Ново работ­но място 2015 година“. И с още по-примамливата цел – да осигури предпоставки за създаване на устойчиви ра­ботни места за безработни и неактивни хора. Това тряб­ваше да бъде постигнато чрез комбинация от мерки за осигуряване на подходя­щи обучения, включително и на работното място, както и за предоста­вяне на раз­нообразни стимули за работодате­лите да да­ват нова за­етост. Както се казва: „с един куршум два заека“ – хем да се ще намали безработицата, хем да се налеят свежи пари в бизнеса.

Интерес към процедура­та, естествено, не липсва – най-вече от дребния биз­нес. И няма как да е друго­яче, след като всяка фир­ма може да получи между 50 хил. и 391 хил. лв., при общ бюджет от 40 млн. лева. При това за микро-, малки и средни предпри­ятия няма изискване за съфинансиране, докато за големите фирми летвата е само 20 на сто.

Вместо да натисне до­край педала на газта, за да се обработят и отсеят колко­то се може по-бързо постъ­пилите проекти, какво прави държавният чиновник? Ами може и да звучи цинично, ама си бърка в носа. Как другояче да наречем това, че през седмицата управля­ващият орган за пореден път удължи работата на ко­мисията за оценка на полу­чените проектни предложе­ния. Този път до 1 август.

Докога ще се мотаете бе, господа чиновници? Девет месеца минаха, откакто бяха получени проектите? Както се казва, цяла бременност се изкарва за този период и човек се ражда.

А вашата „тежка дума“, която по регламент трябва да се чуе максимум три ме­сеца по-късно, все още не е „отронена“. Вместо това ид­ват августовските отпуски, време е за море и сигурно още една отсрочка ще уда­рите – до септември или ок­томври. Какво пък толкоз – както е чакал досега бизне­сът, може и още да потърпи. Ама като дойде крайният срок, ще се чудите – що пак сме зле с усвояването на европейските фондове. И виновни пак няма да има. Само анонимници, дето от чуждо име с чужди пари се разпореждат – далеч по-ще­дро, отколкото със своите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене