Лозари в Пиринско очакват добра реколта, искат 60 ст. за кило грозде

60 стотинки на килограм – това е цената, която ще искат за килограм грозде тази есен лозарите в Пиринско. Стопаните са категорични, че тазгодишната реколта ще бъде добра, а гроздето ще има висока захарност. „Затова ще е престъпление да го продаваме на по-ниска цена“, уверява Йордан Халачев от санданското село Катунци, който отглежда 20 дка лозови масиви.

Той и останалите стопани пръскали често лозята си, за да ги спасят от болести и няма да могат да покрият разходите си, ако продадат продукцията по-евтино от 60 стотинки.

През последните години производителите трудно пласират произведените количества, защото винпромите вече имат собствени лозя и отказват да купуват от по-дребните земеделци. Въпреки това хората се наяват дори и на дребно да спазарят добра цена за гроздето.

В Катунци най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

За сортовете „Мерло” и ”Каберне” лозарите се надяват на цена от поне 80 стотинки за килограм. Те ще наберат по 600-700 кг от декар.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене