Благоевградчанка е новият български консул в Чикаго! Вижте коя е

Благоевградчанката Людмила Тасева е новият български консул в Чикаго, САЩ. Тя е дъщеря на бившия кмет на благоевградското село Бистрица Желязко Иванов и на уважаваната учителка в Икономическия техникум Милка Ризова, призната като една от най-добрите преподавателки по машинопис в страната, вече пенсионерка.

36-годишната Людмила Желязкова Тасева смени на поста в Чикаго Симеон Стоилов, който 5 г. изпълняваше дипломатическите ангажименти и бе изпратен от над 100 българи с прощален коктейл в църквата „Св. София“. Тя бе сред участниците в първия събор на 150 емигранти благоевградчани в Чикаго, за който вестник „Струма“ писа. Съграждани я разпознаха и съобщиха добрата новина за консулския пост, коментираха, че е изключително ерудирана и интелигентна.

Л. Тасева е завършила благоевградската Езикова гимназия, с профил френски език, следвала е „Английска филология“, преди да се насочи към дипломацията. По-големият й брат Мирчо Иванов също е дипломат, в момента той е в екипа на мисията ни в посолството в Букурещ, Румъния, където е временно управляващ, първи секретар, завеждащ консулска служба. Допреди година М. Иванов бе наш дипломат в Швейцария и винаги е съдействал при визитите на гимназисти от благоевградската Езиковата гимназия в гимназия „Мюнхенщайн“, с която училището има дългогодишни контакти за обмен.

Благоевградчанинът също е завършил ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, с профил немски език, и е продължил образованието си в специалност „Международни отношения” в ЮЗУ, сега е на 40 г. Кариерата му след  студенската скамейка стартира със стажантска програма, която печели във Външно министерство по времето, когато министър бе Надежда Михайлова. Още тогава начетеният млад благоевградчанин печели симпатиите на екипа в министерството с упоритостта и трудолюбието си.

Успешната дипломатическа кариера на Мирчо Иванов и Людмила Тасева е повод за гордост на целия екип на Езиковата гимназия и специално на учителите, които са им преподавали преди години.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене