Кметът на Мосомище Тодор Либяховски направи отчет пред жителите на селото

Кметът на Мосомище Тодор Либяховски направи отчет пред жителите на селото, за изминалата дена година, откакто управлява. Той избра социалната мрежа за да даде публичност на това, което е успял да свърши. На страницата на кметството  Тодор Либяховски е написал:

Уважаеми съселяни,

Измина една година, откакто ме избрахте за кмет на с. Мосомище.
Изпълнявайки предизборните обещания, давам отчет за това, какво се случи през изминалата година, достатъчно ли е, какво ни предстои.
На първо място трябва да спомена в какво състояние бе намерено кметството, като институция и материална база преди една година. Една рушаща се сграда с безброй течове по покрива, прогнили парапети, окапала мазилка, неработеща техника (косачка, шлайф, електрожен и др.) и хазна с дългове над 30 000лв. В цялата сграда имаше само един компютър. Сега са обособени 3 работни места с компютри, принтери и всички необходими за дейността консумативи и софтуера. Основно се ремонтира покрива, защото от там се почва, и се започна с боядисването на фасадата и смяната на парапетите. Дълговете са намалели наполовина и е закупена техника за поддръжка на зелените площи: моторна косачка, храсторез, помпа и цистерни за поливане. Коректността изисква да спомена, че ремонта на покрива, както и основния ремонт на физкултурния салон на училището, бе финансирано от общината, тъй като подобни разходи са непосилни за бюджета на кметството. И тук е мястото да отбележа, че резултатите са налице, благодарение на добрата комуникация с общинското ръководство проявеното от тях разбиране и съдействие.
По отношение на инфраструктурата е направено следното: Изграден е нов водопровод на 5 улици. Също 5 улици са включени в проект за асфалтиране и изграждане на тротоари. Съвсем скоро започва строителството на нов колектор, тъй като стария създава много проблеми през последните години. Прокарването на този голям проект за стотици хиляди лева стана възможно благодарение на много хора на различни управленски нива и от различни политически сили. Ще приключа със строителните постижения, като спомена изграждането на „тинейджърски кът” до читалището, подмяната на филца на двата басейна на Топлицата и облагородяването на градинката пред кметството.
По отношение на културните мероприятия се свърши не по-малко.
Спазиха се традициите и отново се честваха вече наложили се събития, като: Празника на селото, посрещането на Дядо Коледа, Бабин ден, Деня на детето. Новото бе празничното „запалване” на елхата с програма и фойерверки и честването на Баба Марта. Финансово бяха подпомогнати танцьорите към читалището за участие в мероприятие в съседна Гърция, както и кукерите за участие в кукерски фестивал в гр. Симитли. Оказа се съдействие, отново финансово, за поставянето на параклис в местността Св. Дух и параклиси и кръст на връх Острец. Благотворителната дейност за изтеклия период се състоеше в две мероприятия, пожънали голям успех: Благотворителен концерт за набиране на средства в помощ на семействата с репродуктивни проблеми и благотворителен кулинарен търг за закупуване на новогодишна украса за селото.
На финалната права сме относно две важни за мен инициативи: Създаването на герб на селото и решаване на казуса с името на селото. По първата вече имаме рецензиите на професор Тодор Варджиев – специалист по хералдика за двата изготвени от различни художника проекти, след което следват корекции по одобреният от него проект и техническото му изпълнение. По втората инициатива чакаме становище на президента Росен Плевнелиев и ние всички трябва да се съобразим с него, каквото и да е то.
Накрая, но не на последно място, трябва да спомена и за промяната на работа на кметството по отношение на прозрачността. Отвореността към гражданите и публичността на телефонните номера на служителите е промяна в услуга на хората. Такава е и активността ни в социалните мрежи. Чрез нея ви информираме, от една страна, и от друга, получаваме немалко сигнали, които ни помагат в работата да виждаме реалните проблеми на хората, които трябва да решаваме. Смея да кажа, че информираността на гражданите и прозрачността е в пъти по-голяма от преди една година.
Дали всичко изброено до тук е достатъчно? – не мисля. Но основата е поставена и надграждането с ваша помощ предстои.

Тодор Либяховски – кмет на с.Мосомище

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене