Уникална икона в параклис в Пирин планина

Снимка: Стандарт

Малкият храм „Вси светии“ е изграден с доброволен труд и дарения на много хора

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Разлог осветиха параклис в Пирин планина. Светата обител се намира на 30-40 метра от красивата хижа „Яворов“. Малкият храм „Вси светии“ е изграден с доброволен труд и дарения на много хора – планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми.

Иконите са осветени в Зографския манастир – българската светиня в Атон. Те са четири на брой и са нарисувани от най-добрите иконописци, пише „Стандарт“.

Върху тях са изобразени Христос, света Богородица, свети Георги и Вси светии.

„Всички са уникални, но тази на Вси светии няма аналог. Голяма е близо 2 метра, за модел е ползвана иконата в Зографския манастир. В петък, ден преди освещаването, тук бе писателят и драматург Стефан Цанев, с когото бе българка, която изографисва храмове в САЩ. Тя се възхити на добрата работа на иконописците“, сподели Радко Божинов, който е секретар на Туристическо дружество „Пирин“ в Разлог.

Храмът в подножието на природното чудо „Събиците“ обедини много хора и институции, на които искрено благодаря, сподели кметът на общината Красимир Герчев. За опазването на храма ще се грижат служителите на хижа „Яворов“.

„През летния сезон посрещаме туристи от цяла България, Европа, САЩ и Канада. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли, за да го пази Господ. Видяхме го в други държави – почти под небесата има параклиси“, разкрива Радко Божинов.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене