Кметът на Банско свика Консултативния съвет по образованието

Кметът на Банско, Георги Икономов, свика членовете на Консултативния съвет по образованието към Община Банско. В доброволния орган, с консултативни функции са включени всички директори на учебни заведения, както и представители на местната власт.

С училищните ръководители бе обсъден изготвеният от експерта Иванка Бонкина, анализ на общинската образователна система. Анализът бе направен във връзка с новите нормативни разпоредби на Закона за предучилищно и училищно образование, влизащи в сила от август 2016 г. и необходимостта от привеждане на общинската образователна система в съответствие с тях.  Съгласно промените, е въведена нова формулировка – средищна детска градина, което ще даде възможност на детските градини в отдалечени райони да получават допълнително финансиране, за да се запази качеството на обучение и достъп до образование на децата след 5 годишна възраст. Целодневната детска градина в с. Места ще бъде включена в списъците на средищните градини след влизането в сила на новия закон. Обсъдена беше новата образователна форма, която се въвежда с промените в закона – създаването на Център за подкрепа на личностното развитие и предвиждането на материална база за него. Формулировката на такъв център включва работа с деца със специални образователни потребности, развитие на децата в областта на изкуствата и спорта, психологическа и рехабилитационна дейност.

Училищните ръководители се обединиха около идеята, предложена от Младежкия консултативен съвет към кмета на Oбщината, за обща дата на абитурентските тържества в град Банско, като бе избрано това да бъде 24 май 2017 година. Коментирана беше също идеята за общоградско честване на Деня на Пирин, в което учениците да се включат в дейности по почистване, провеждане на  изнесени уроци, свързани с биоразнообразието и други.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене