„Бейби бум“ в село на земеделци

На невиждан бум на бебета се радват жителите на гоцеделчевското село Господинци. Напук на демографската криза в страната, на обезлюдяването на цели селища, тук за първите 3 месеца на тази година се родиха 8 деца – 4 момичета и 4 момчета.
„Този факт ни прави щастливи. Ние не сме голямо село. Само 500 души живеят тук, а като нашата раждаемост нямат селища с по 2000-3000 жители. За цялата минала година новородените бяха седем, починаха само двама. 12 пък са новите ни жители, това прави положителен прираст от 17 души за 2015 г.”, заяви кметът на Господинци Ахмед Ходжов. Пролетта се възражда природата и сякаш се възражда и населението на малкото ни село, такъв бейби бум не помним в последните години, категоричен е кметският управник.
Раждането на хлапетата е истински празник за цялото селище, посреща се с веселба, с народни хора, музика и гощавки. Най-важната причина за естествения прираст е наличието на работа и доходи за местните хора.
Населеното място е близо до общинския център Гоце Делчев, където се трудят част от мъжете и жените. Все повече обаче са тези, които се занимават със зеленчукопроизводство. Десетки стопани отглеждат корнишони, които продават на пътя за Гърция, който минава през селището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене