Скандално! Ученичка съди директора на училището във Вълкосел заради забрадка

Емине отказала да бъде преместена в духовно училище в Момчилград

Деветокласничка заведе дело в Административен съд – Благоевград срещу опита да бъде преместена в друго училище, тъй като ходи забулена със забрадка в часовете. Тъй като е непълнолетна, ще бъде представлявана от своя баща. 16-годишната Емине Шаматарева от началото на учебната година прекрачвала забрадена прага на СОУ „Христо Ботев“ в сатовчанското село Вълкосел.

„Нашето училище е светско. Опитахме всичко – десетки разговори с детето, с близките му, изпращане на писма. Намесиха се и социалните служби, и Регионалният инспекторат по образование. Забулването е в разрез с нашия вътрешен правилник. Предложихме в часовете да сваля забрадката на шията като шалче. Нищо не приеха, всички наши опити за компромис удариха на камък. Забрадката е религиозен символ, не може да се демонстрира религиозна принадлежност. Не сме я изключили, а решението е за преместването й в Средно общообразователно духовно училище в Момчилград, където може да ходи със забрадка“, заяви във вторник директорът на школото Митко Джуков. Той увери, че останалите ученици спазват правилника, макар те също да са мюсюлмани. Действахме по закон, но близките на ученичката обжалват в съда, делото е в четвъртък от 10,00 часа, допълни школският шеф.

Момичето е категорично, че не може да й казват как да се облича в училище. Започнала да носи забрадка миналата година след изкаран курс по Коран. Баща й Ресим Шаматарев обяснил, че не може да я накара насила да прави нещо, което не иска. Той е експерт към Главно мюфтийство, учи последна година в Югозападния университет, казаха жители на Вълкосел. Според някои не е изключено да става въпрос и за някакъв междуличностен проблем, чиято жертва е момичето.

„Дано този скандал не се отрази на психиката на момичето. Защото в други училища ученици носят кръстчета, но никой не ги гони, че демонстрират религиозна принадлежност. Важно е що за ученик си, а не как си облечен“, твърдят местни хора.

Това не е първият подобен случай в Пиринско. Преди 4 години 15-годишната Сайде Мехмет от село Горно Краище също бе изключена заради ходене със забрадка на училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене