В пещерата на св. Йоан Рилски хората могат да се помолят искрено на Бог и на светеца за това, което търсят и желаят

Йеромонах Йоан, игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски” в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: До село Скрино се намира пещерата на св. Иван Рилски, в която светецът е започнал отшелническия си живот, преди да се пресели към Рилския манастир. Бихте ли ни разказали повече за пещерата?
Йеромонах Йоан: На около 5 минути от Руенския манастир, малко високо в планината, по предание се намира първата отшелническа пещера на св. Йоан Рилски. Това народно предание е фиксирано във времето в един от късните паметници за св. Йоан Рилски. Това е житие, написано от йеромонах Данаил Рилски, в което се казва, че в планината Руен над село Скрино има пещера, в която първоначално започва да живее като отшелник св. Йоан Рилски. До ден днешен тя се почита от местното население като неговата първа отшелническа пещера.
Фокус: Има ли интерес от страна на хората да посещават пещерата на светеца? Какво биха могли да видят там?
Йеромонах Йоан: Да, определено има интерес. Пещерата е съвсем малка, по- скоро е заслон, в който могат да влязат не повече от двама души. Има малък пясъчник, в който хората могат да си запалят свещичка, от тези които са оставени там. Има един доста стар кръст, могат да се поклонят на него. Има оставена икона на светеца, хората да се поклонят, да се помолят искрено Бог да им даде това, което търсят и желаят от него и от светеца.
Фокус: Осигурени ли са условия за достъп на желаещите да посетят пещерата?
Йеромонах Йоан: Да, разбира се осигурени са. Има пътека и указателни табели, които показват как да се стигне до пещерата.
Фокус: В какво състояние е пещерата към този момент?
Йеромонах Йоан: През 80-те години пещерата е допълнително изградена с каменен зид, който я прегражда. Мисля, че е в отлично състояние. Поддържа се хигиенно от нас.
Фокус: Какви грижи се полагат за стопанисването на пещерата?
Йеромонах Йоан: Ние поддържаме пещерата и полагаме грижи. Оставяме свещи и я почистваме.
Фокус: Пещерата на св. Иван Рилски се намира в близост до Руенския манастир, носещ името на светеца, който е един от най-новите манастири в България. Ще ни разкажете ли повече за манастира?
Йеромонах Йоан: Сведенията за нашия манастир са оскъдни. В едно от най- ранните жития на светеца се разказва, че той е станал монах в планината Руен, в мястото наречено Скрино, без изрично да е локализирано мястото, както и какво име е носил манастирът, в който е станал монах. Това косвено сведение по-късно комуникира с едно друго сведение от 16 век. В данъчния регистър на Кюстендилския санджак се казва, че в землището на село Скрино съществува манастир с името „Светия отец”. В този манастир живее един монах, плаща определения данък. В по-късните данъчни регистри не фигурира този манастир. По всяка вероятност тъй като не е имало кой да го стопанисва, не е имало кой да живее в него и е позападнал. Все пак мястото е останало в народното предание с името „Църковника”. На поляната, на която сега е изграден нашият манастир, хората са идвали на Отчовден или Денят на Отеца. Това е 19 октомври, когато се чества паметта на св. Йоан Рилски, правели са курбан. Така чак до 1995 година, когато се поема една инициатива за изграждане на храм на св. Йоан Рилски на това място. Когато започват да копаят основите на бъдещия храм откриват древни основи на средновековен храм със запазена на места подова настилка и фрагменти от стенописи, което свидетелства за това, че в миналото е имало православен храм на това място. Смятаме, че всички тези косвени сведения, които получаваме от писмени паметници и от народното предание говорят, че това е манастирът, в който св. Йоан Рилски е станал монах, приел е монашеския образ.
Фокус: Близо до пещерата на светеца и до Руенския манастир се намира местността „Кръста”, както и пътека, която води до „Светата вода”. Какво е характерно за тези места?
Йеромонах Йоан: Пак се свързват с народното предание – „Аязмото” или „Светата вода”, както я наричат тук, се намира в ниското под пещерата. Хората я почитат, посещават я, отиват до нея и си взимат вода. Някои хора носят туби, за да си вземат от водата за вкъщи. „Кръста” се намира над манастира, от него има хубава гледка към Рила планина. Вижда се и поречието на Струма.
Фокус: Съществуват ли местни легенди за пещерата и за св. Иван Рилски, които бихте могли да ни разкажете?
Йеромонах Йоан: Затруднявам се да Ви кажа, защото по принцип местни легенди, свързани със светеца, има в изобилие. Затруднявам се да Ви кажа, но наистина има много легенди. Местните ги разказват.
Фокус: Какво място в българското самосъзнание заема образът на св. Иван Рилски?
Йеромонах Йоан: Струва ми се, че образът на светеца заема централно място. До такава степен, че понякога се е налагало да отговарям на въпроса дали има друг светец българин, освен св. Йоан Рилски. В миналото има много българи, които са просияли в святост, но образът на св. Йоан Рилски наистина, като че ли заема централно място в народната почит.
Биляна ИВАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене