Кметът на с. Самуилово Кирил Стоянов: Петрички села страдат от липсата на свещеници, няма кой да ги опее, кръсти или венчае

Район Подгорие има нужда от още двама свещеници, които пряко да отговарят за селата Самуилово-Камена и селата Яворница-Ключ, тава каза управникът на село Самуилово Кирил Стоянов, днес. Сега има само свещеници в селата Беласица, Коларово и Габрене, което е крайно недостатъчно за обслужване на населението особено на големите християнски празници, като днешния Трифон Зарезан.

Затова кметовете на подгорските села са изразили желанието си пред Неврокопския владика Серафим и искат среща с него да поставят проблема на всички миряни от района. “С липсата на свещеници се цели унищожаването на християнството в района.“, смята управникът на село Самуилово и допълва, че хората се чувстват отлъчени от църквата и вярата. По думите на кмета дори в село Камена, където преобладават мюсюлмани, искат да има свещеник в местния храм.

Кметовете на населени места от района, където няма свещеници, се налагало да чакат отците от съседните села при необходимост да извършат обредни дейности, като погребения и кръщенета. Проблемът е много сериозен, защото хората не могат вече да търпят това положение. “Да има черкви, а в тях да не служат отците. Затова искаме спешната намеса на владиката Серафим и заедно да решим проблема на хилядите миряни от района.“, категоричен е Стоянов.

Валентин Герчев/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене