Дърводобивното сдружение „Балкан” разкри далавери на юрисконсулта на ДГС-Гърмен Марин Хаджиев

Дърводобивното сдружение „Балкан” в лицето на съпридружните му фирми от община Гърмен поискаха директорът на ДГС-Гърмен Марко Запрев незабавно да освободи от длъжност юрисконсулта в предприятието Марин Хаджиев за умишлено възпрепятстване работата на местния бизнес, както и за далавери с гръцки и други фирми в полза на дърводобивната фирма на баща му.

Осем фирми от сдружение „Балкан“, на което председател е Джаит Чауш от Дъбница, се подписаха и изпратиха скандалния сигнал със същото искане и до директора на ЮЗДП – Благоевград Дамян Дамянов с приложени в него красноречиви факти.

Собствениците на фирмите, подписали сигнала, разкриват, че през последната година и половина Марин Хаджиев участвал в порочна схема за лично облагодетелстване, според която създавал  умишлени пречки на местния бизнес в общината.

С действията си той създавал целенасочени конфликти и конфронтация в нормалните взаимоотношения между самите фирми и ДГС-Гърмен.

Скандалът с юрисконсулта на ДГС-Гърмен е грандиозен и фирмите настояват той да бъде освободен час по-скоро от заеманата длъжност, за да не се стигне до по-сериозни проблеми в бранша.

Като основни причини за исканото уволнение на Марин Хаджиев, който преди време по същите причини е бил изгонен и от ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, е предимно грубото му вмешателство в работата както на горското предприятие в Гърмен, така и в работата на местните фирми най-вече при провеждането на търговете, при които целенасочено игнорирал участие в тях на представителите на местния дърводобивен бизнес като за сметка на тях пробутвал фирми, които не са от община Гърмен.

С това си действие той нарушил клаузата в договора с горското стопанство, която гласи, че при продажба на дървесина 30% от нея трябва да е за фирми, регистрирани и извършващи дейност на територията на община Гърмен с цел създаване на заетост на месния бизнес и разкриване на повече работни места.

В качеството си на юрисконсулт обаче, Марин Хаджиев съвсем целенасочено отстранявал местните фирми при представянето на документацията си за търговете като на тяхно място уреждал за участие други фирми с фиктивна регистрация в Гърмен, които обработват дървесината в други общини.

С незаконните си действия Марин Хаджиев, според фирмите от сдружението „Балкан”, пречел и за нормалното развитие на община Гърмен относно наемането на безработни лица. Най-очебиен е  посоченият в сигнала пример с гръцката фирма „Риал УУД“, регистрирана през 2015 г. и квалифицирана като местна, защото тя наема работници от фирмата на бащата на юрисконсулта Марин Хаджиев, която по принцип била сатовчанска.

Другият фрапиращ пример, който сочат местните дървопреработвателни от Гърменско, е фактът, че юрисконсултът на ДГС-Гърмен Марин Хаджиев в качеството си на такъв участва и като член на комисията по провеждане на търгове за добив и продажба на дървесина и се оказва, че лично той подготвя документите на някои фирми, участващи в търговете срещу солидно заплащане.

Така на практика въпросният юрисконсулт като член на комисията проверява дали са изрядни документите, които самият той е изготвил.

Сигналът сочи и друго много сериозно административно нарушение, а именно, че Марин Хаджиев е превърнал кабинета си в сградата на горското в частна кантора, в която паралелно извършва услуги на граждани, подготвяйки им документите също срещу заплащане за общинската земеделска служба в Гърмен.

Фирмите, членки на сдружението „Балкан”, в сигнала си поставят ребром въпроса за очевадните нарушения на Марин Хаджиев и настояват директорът на ЮЗДП да вземе спешни мерки, за да се спрат  порочните практика и да се намали ескалиращото напрежението в сектора.

Според справката, сдружение „Балкан“ е юридическо лице с нестопанска цел, създадено през 2005 г., за да урегулира взаимоотношенията между местните дърводобивни и дървопреработвателни фирми на територията на община Гърмен от една страна, и от друга – с ДГС-Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене