Лекар от Гоце Делчев съди за дискриминация „Спешна помощ“, иска 160 000 лева обезщетение

Лекар заведе дело срещу Центъра за спешна медицинска помощ- Благоевград за дискриминация.

Д-р Георги Хаджинеделчев от Гоце Делчев претендира за 160 000 лева обезщетение, тъй като не бил назначен за завеждащ началник на Филиала за Спешна медицинска помощ в Сатовча. В исковата молба той твърди, че на 7 май 2013 г.  изпратил до директора на спешния център д-р Красимир Михайлов молба да поеме управлението на здравното звено в Сатовча. Няколко месеца по-късно получил писмен отказ.

Това го провокирало да заведе дело срещу Медицинския център в Благоевград, убеден, че д-р Михайлов е нарушил Кодекса на труда и назначавайки други лекари на длъжността е поставил ищеца в неравностойно положение спрямо човек с по-нисък образователен ценз и по-ниска квалификация.

Хаджинеделчев поиска съдът да установи твърдяната дискриминация и да осъди ответника да му плати обезщетение в размер на 160 000 лева, като към исканата сума всеки месец да се прибавя и сумата от 4 583 лева до влизане в сила на съдебния акт.

Административният съд в Благоевград обаче препрати делото по компетентност на Районен съд с мотив, че вредите, за които ощетеният доктор твърди в исковата молба, са свързани с правото на труд и произтичат от „отношения между равнопоставени субекти, а не произтичат от административна дейност“. Именно затова производството е е изпратено по подсъдност на компетентния съд за произнасяне.

„Тази одисея не е от вчера. Това е обичаен подход на въпросния колега, който редовно съди свои бивши работоатели“, коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Според него искът е неоснователен, тъй като към онзи момент, в който Георги Хаджинеделчев настоявал да бъде назначен за началник на  филиала в Сатовча, в медицинското звено не е имало възможност да се ракрие подобна длъжност.

Другият мотив за получения отказ е конфликтният характер на лекаря.

„Той е работил няколко месеца в Центъра в Благоевград, но бе освободен заради несправяне с работата и заради конфликтите, които имаше с останалите колеги“, призна Михайлов. Хаджинеделчев имал подобни прояви на характера и в други болници, в които е работил.

През 2011 година той влезе в новинарските емисии, след като лекар в „Спешна помощ“ в София постави диагноза „грип“ на пациент с инсулт. Заради тази небрежност той е отстранен от работа.

През 2001 година пък като семеен лекар в гоцеделчевското село Брезница той заплаши, че ще започне гладна стачка. Той обяви протеста, защото тогавашният кмет отказал да му предостави общинско оборудване в кабинета му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене