От 2016 г. – край на риболова за нашенци в Гърция!

Сред рибарите от Гоце Делчев е хит да прескачат до района на гръцкия град Драма. Там било пълно с щука и българите се връщали с парчета по над 4-5 кг. Това обаче секва от догодина…

Гърция все по-сериозно Обмисля да въведе забрана за българските любители въдичари. Табуто ще се от­нася най-вече за тези, които замятат въдици на морски­те пристанища в южната ни съседка. „ГРАДЪТ“ научи, че вече има проектозаповеди, които ще влязат в сила от до­година. Гърците са изпищели от нашенците, които замър­сявали крайбрежните зони и не почиствали боклука след себе си.

Освен това БГ рибарите задръствали с въдиците си алеите до морето и така пречели на чуждестранните туристи да се разхождат. В няколко гръцки града вече са вдигнали ръце от родното нашествие. Още от тази годи­на забрана за риболовците бе въведена в град Превеза, област Епир. В Кавала и Ксанти също българските въдичари са били гонени. Митничари по границата пък предупреждавали автомоби­ли на български рибари, че вече не е позволено да ловят на тяхната територия и ще има солени глоби. Черно на бяло такъв закон все още не е издаден.

Иначе в Гърция сега се атакуват основно зарганът и лавракът. Двата морски вида са наближили доста бреговата зона и се мамят на поразия. Замята се най-вече с воблери или пък с бомбар-да и жива стръв. Ако попад­нете на пасажите, то могат да се наловят промишлени количества. Специално раз­решително не е необходимо.

Иначе нашенците атакуват също и гръцките реки. Осо­бено актуални през зимния сезон стават Ангиста, Вардар и Струма на територията на южната ни съседка. Ловят се морунаши, скобари, кефали и щуки. Много шаранджии оку­пират през ноември езерото Керкини, което се намира недалеч от КПП Кулата. Бутковският гьол, както още е известен сред българите, е много богат на риба.

Точно в дните преди Никул­ден мнозина наши сънарод­ници се стичат там, за да осигурят трапезата. На плувка сега там се хваща доволно количество костур и бабушка. Сред рибарите от Гоце Делчев е хит да прескачат до

района на гръцкия град Дра­ма. Там било пълно с щука и българите се връщали с парчета по над 4-5 кг.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене