Пазарът – част от живота в града ни

IMG_0710В книгата си „Моят Неврокоп“  Илия Чолев  пише следното за пазара в града:

„Разположен бе на площада, на който се изгради Домът на армията. Големият пазар ставаше в понеделник. С коне, мулета и магарета пристигаха жители от селата на цялата околия. Голяма част от пазарджиите идваха със своите характерни празнични носии.

Най-оживено бе през есенните дни, когато неврокопчани се запасяваха за зимата с варива, сирене, картофи, яйца, зеле, дърва за огрев и др. За животинския пазар на кози, агнета, кокошки, пилета и малки прасенца бе определено място край реката под кланицата.

Освен хранителни продукти, на пазара можеше да се закупят занаятчийски изделия от дърво, метал и стъкло. Пазарният ден бе очакван празник за семействата.“

И днес пазарът е част от живота в града ни. През  1981 година той е преместен на сегашното си място. В началото се е състоял само от 7 павилиона, изградени със сглобяеми конструкции от различни  районно – потребителни кооперации,  и около 20 маси за ползване от местни производители.  Дълго време за пазара е отговарял отдел „Търговия“ към Общината. С годините е ставало все по-наложително той  да се превърне в печеливша структура със собствена стопанска сметка. Така през 1998 г. е основано търговско дружество „Общински пазари“ – ЕООД.  Главната цел е печалбата на дружеството да се използва за реконструкция и модернизация на съществуващата база. Резултатите отдавна са налице  – върху площадката за продажба на селскостопанска продукция са изградени  допълнителни търговски обекти на площ от 100 кв. м., част от нея е покрита, реконструирани са 200 кв. м. от старите търговски обекти, като им е направена изолация и са подменени  покривите.

През годините е имало редица предложения за продължаване на реконструкцията и модернизацията на пазара, но те не са били приемани от тогавашните общински съвети. Едва напоследък  общинарите  заявяват ясно намерение за подпомагане на такава дейност.

Преди два месеца управителят на дружеството Ангел Баталов защити програма за реконструкция и модернизация на пазара. Тя може да се осъществи чрез  кредит и собствени средства. Основна задача в нея е да се изгради покрит пазар за промишлени стоки в парцел – собственост на дружеството в квартал „97 А“ /на мястото на бившия хлебозавод/. Идеята е да се освободи ул. „Солун“ от непривичната и функция за продажба на промишлени стоки. Същевременно ще се подобрят условията за търговците. Ще бъдат изградени 4 модулни конструкции с около 520 кв. м. обща площ, на които ще се създадат 60/65 работни места, представляващи покрити метални щандове. Това трябва да стане до 2019г. Програмата предвижда и реконструкция на сграда – собственост на дружеството, в която ще има 12 търговски обекта, за наемането на които ще се проведе публичен търг.  Един от тези обекти  ще  бъде заведение за обществено хранене. Вече има готови проекти за реконструкцията на сградата. В началото ще бъде модернизиран само първият етаж, след време – и вторият. Строителството ще стане за около шест месеца, след което приходите от сградата ще помогнат за погасяване на заема. След изпълнението на тази основна задача ще се изгради още 100 кв. м. покрита конструкция, ще се реконструират и модернизират седемте павилиона – подмяна на покриви, алуминиева дограма, боядисване. По този начин ще се оформят двете площадки – за промишлени и за селскостопански стоки, които ще бъдат свързани. Така към подходящо избраното място на пазара ще се прибави и друго негово достойнство – по-модерният му вид.

Програмата за реконструкция и модернизация на пазара ще бъде предложена на новия Общински съвет. За нас, гражданите, остава надеждата, че тя ще бъде изпълнена, и то в срок.

 

Юлия Баймакова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене