С фотоизложба 50 години хандбал в II ОУ „Д. Благоев“ – Благоевград връщат интереса към този спорт

На 14 ноември от 11 часа в двора на Второ ОУ Димитър Благоев ще се състои среща на поколенията, а поводът за това е 50 години от създаването на секция хандбал в училището. Инициативният комитет, който се зае с организацията на това събитие вече е готов с фотосите за изложбата.

Материалите, които ще бъдат изложени в училището, включват снимки и документи, които разказват за историята на хандбала в училището. Професор Стоян Иванов, който е част от инициативния комитет изрази надежда, че голяма част от участниците в тези ученически отбори по хандбал през различните периоди то развитието на спорт в училището ще откликнат на поканата и ще уважат изложбата.

“Освен че отправяме покана, искаме да призовем всички, които ще уважат събитието да донесат снимков материал или документи, които да покажем в изложбата, за да бъде по – богата на архивни документи. По този начин ще си припомним онези славни времена, в които хандбалът бе на почит в Благоевград. А в същото време искаме и да провокираме по- голям интерес към тази динамична игра, която дълги години радваше жителите на града и носеше огромни успехи на благоевградския спорт” – заяви проф. Иванов.

През далечната 1965 година ученици под ръководството на учителя по физическо възпитание и спорт Божидар Багашев започват да тренират тази динамична и нова за града игра – хандбал. Още в първите дни учителят започва да формира училищни отбори за момчета и момичета. Първата тренировка е проведена през месец октомври, което се смята и за началото на хандбала в града.

Следват много успехи на различни училищни първенства. С хандбалната игра, като ученици в училището израстват много обществено и социално ангажирани личности в Благоевград. Сред тях са проф. Стоян Иванов – декан на факултет Обществено здраве и спорт към ЮЗУ Неофит Рилски, депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов, бившият областен управител Валери Смиленов, банкерът Спас Димитров, инж. Любо Сократов и много други. През 1972 година на Държавното първенство по хандбал за момчета и момичета до 14 години, на което домакин е Благоевград, момичетата печелят първо място, а момчетата остават на второ място.

По-младите любители на тази игра ще могат да видят уникални фотоси от преди 40-60 години, запечатали моменти на радост сред тогавашните ученици на второ училище в Благоевград, които слагат началото на тази игра в областния център.

“Освен изложба, ще бъдат раздадени грамоти на всички участници в ученическите отбори, ще се направи обща снимка за спомен, а след това другарската среща ще продължи в едно от заведенията на града” – допълни проф. Стоян Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене