На грандиозно шествие в Сандански, водено от 12 гайдари, Яне Янев обяви: Тотев, ние идваме, настанало е време разделно!

12 гайдари, пратени лично от Валя Балканска, поведоха вчера грандиозно заключително предизборно шествие на ПП РЗС в Сандански. Съветникът на премиера и кандидат за кмет на община Сандански Яне Янев заедно с представителите в листата за съветници на РЗС минаха пеш почти двукилометровото разстояние от Летния театър в парка до залата на читалището под звуците на родопските гайди, досущ като в култовия български филм „Време разделно”. Неслучайно и гайдарите бяха точно 12, колкото трае управлението на основния противник на Яне Янев на този вот – досегашния кмет Андон Тотев.

Такава политическа презентация Сандански не помни, откакто има свободни избори. Граждани въпреки лошото време се тълпяха с чадъри по улиците да видят похода на промяната. Млади момичета си правеха селфита на фона на гайдарите, продавачки излизаха от магазините по търговската улица и вдигаха палци в знак на подкрепа. „Яне, спаси бизнеса ни, иначе фалираме!”, „Яне кмет, искаме промяна”, „Победа” скандираха случайни граждани.

Походът директно се изля в препълнената и без това с почитатели на Яне Янев и на неговия екип от експерти зала.

* Сандански след 25 октомври вече няма да бъде само на 5-6 номенклатурни фамилии и две-три икономически групировки, а ще бъде на Вас, моите съграждани.

* Сандански след 25 октомври ще скъса оковите на феодалното робство и ще тръгне по нов път на развитие. Път на подем, инвестиции, нови работни места и добра градска среда.

* Сандански след 25 октомври става все по-чист, по-приветлив и по-приятен за живот европейски град.

* Община Сандански след 25 октомври няма да е за едни майка, а за други мащеха. Вратите ще бъдат широко отворени за хората и тежко залостени за корумпираните групировки.

* Сандански след 4 години ще бъде проспериращ, модерен университетски град, в който младите хора ще създават семейства, чиито деца ще се гордеят, че са се родили в Сандански.

С тези огнени думи, изстреляни в характерния му емоционален и образен стил на говорене, Яне Янев се обърна към съгражданите си: „Идваме, за да променим живота на хората! Да осигурим икономическо възраждане на региона и да върнем славата на Сандански, Мелник и съставните села. Да отворим нова страница за по-сигурно бъдеще на нашия общ дом Сандански, да задържим и върнем младите, да вдъхнем кураж на родителите и да гарантираме достойни старини на по-възрастните. Сандански не е кауза за един мандат. Сандански е кауза за цял живот”, заяви Янев.

Той представи отново 12-те големи проекта за развитие на Сандански в периода 2015-2020 г., което е и най-мащабният план за възстановяване на града, правен през последните 25 години:

І. Фонд за насърчаване на образованата раждаемост, иновациите и интелектуалния капацитет

Чрез този фонд ще може да бъде стимулирана образованата раждаемост с цел децата на родителите със средно и висше образование да останат да живеят и работят тук, в Сандански. От този фонд ще се отделят пари за допълнително материално поощряване на учителите с най-добри резултати и, разбира се, за иновации. Така ще се вдигне нивото на образованието в града и степента на доверие по веригата ученик-учител-родител ще се заздрави по нов начин. Фондът ще се финансира от европейски финансови институции, от чужди инвеститори и от общината, като 10% от местните данъци и такси ще се превеждат директно в този фонд.

II. Модерен здравен комплекс за профилактика, лечение и възстановяване

В рамките на новия комплекс в партньорство с израелски болници ще създадем модерна клиника за диагностика и лечение на всички видове белодробни заболявания и алергии.

Този съвременен здравен център ще позволи да бъдат привлечени и интегрирани висок клас здравни специалисти, чрез които ще се повиши качеството на предлаганите здравни услуги както за туристите, така и за гражданите на община Сандански. За децата на Сандански в новия здравен комплекс профилактиката и рехабилитацията ще бъдат безплатни и ще се покриват от бюджета на общината.

III. Спортен парк

На специално отредена територия, граничеща с регулацията на гр. Сандански, между селата Поленица и Лешница, ще бъде обособен цялостно разгърнат спортен парк с мултифункционална спортна зала; различни видове спортни съоръжения на открито за масов спорт; спортни площадки и терени за професионален и масов спорт с прилежаща спортна база и инфраструктура; атракциони и специално обособени места за отдих; алеи за разходка, тичане и колоездене.

IV. Индустриална зона с логистичен център

Чрез изграждането на модерна индустриална зона ще се насърчат чужди инвеститори, които да строят фабрики на преотредени терени с цялостно завършена инфраструктура. Проектът ще доведе и до разкриване на нови и по-високодоходни работни места. Ще разтовари пренатоварените градски улици и ще обезпечи транспортно-комуникационното обслужване на територията на целия регион около Сандански.

V. Общинско тържище със складова и хладилна база

Построяването му ще даде възможност за изкупуване, окачествяване, съхранение, експорт и реекспорт на земеделска и животинска продукция с прилежаща преработвателна, сортировъчна и хладилна база. Общината ще потърси съдействието на световни корпорации за потвърждаване и гарантиране на качеството, цената и застраховането на експорта и експортните плащания чрез компании като SGS и Buro Veritas. Тържището ще бъде основен дистрибутивен център за пресни плодове и зеленчуци и ще разполага с паркинги за различни видове автомобили, жп линия и автоматизирани електронни кантари със сертификат за съответствие.

VI. Общинско горско лесничейство

Чрез създаване на лесничейството се цели цялостна инвентаризация на общинския горски фонд, пресичане на незаконната сеч и приемане на план за многофункционално управление на общинската горска територия. То ще има и собствено производство на пелети и фасониран материал. Ще се грижи за почистване и поддържане на речните корита и за добив на дърва за огрев за местното население на по-достъпни цени. Ще стопанисва общинските язовири и канали и ще кандидатства по програмите на ЕС за рибарство и аквакултури. Общинското лесничейство ще има и отдел за горски туризъм.

VII. Разширение и реновиране на градския парк

Откакто командирът на Втора българска армия ген. Георги Тодоров през 1916-1919 г. с войските си поставя началото на сегашния градски парк „Св. Врач”, до днес територията му само намалява и се застроява. Затова новоизбраният Общинския съвет чрез мораториум ще наложи никой да няма право през идните 20 години да строи на територията на парка. Нещо повече, резиденцията в момента е собственост на фалиралата КТБ, т.е. на държавата. Това дава невероятна възможност уникалният парк там, залесен предимно със субтропична растителност, да бъде деактуван в публична общинска собственост и чрез зелен байпас да се свърже със Сандански. Така паркът многократно ще се уголеми, доизгради и обогати с нова растителност и съоръжения за отдих, с гордост ще носи името паметник на културата и парковото изкуство и ще се превърне в уникално съчетание от възможности за разходка, отдих и културни развлечения.

VIII. Регионален фонд за развитие на туризма

Основна задача на фонда ще бъде с екип от доказани специалисти в сферата на туристическия маркетинг да върне славата на Сандански, Мелник и околните села. Фондът ще осигури модерна и ефективна реклама на Сандански и подобаващо участие на всички големи туристически борси. Екипът на фонда заедно с консултативния съвет по туризъм ще разработят цялостна концепция за различните видове туризъм в региона. Екипът на фонда ще осигурява и пълно съдействие на всички желаещи да създадат проект в сферата на туризма, с който да кандидатстват по европейските програми. Фондът ще осигурява и програми за обучение и повишаване квалификацията на желаещите да работят в сферата на туризма. Екипът на фонда ще изработи единен информационен портал, който да насочва гостите на община Сандански към всеки един хотел, ресторант, кафе, винарна с пълен каталог на всички обекти и услуги, които се предлагат на територията на община Сандански.

IX. Софтуерно училище и университетски филиал

В рамките на мандата ще създадем средно софтуерно училище и университетски филиал с кампус в сградата до манастирчето „Св.св. Козма и Дамян”. Днес стартовата заплата за софтуерен инженер е около 3000 лв. Дори и да не изберат програмирането за своя професия, децата, учили в това училище, ще имат умения, ценени във всяка една съвременна професия. Вече сме провели сондажни разговори с наши и западни университети, с утвърдени IT специалисти и считаме, че този проект ще утвърди Сандански като град на младостта.

X. Модерна и добре оборудвана общинска полиция

Общинската полиция ще се грижи за защита на правата и свободите на гражданите, опазване на живота, здравето и имуществото им. Ще следи за спазване на обществения ред на територията на общината. Общинската полиция ще осигури постоянни патрули по всички села в община Сандански. Ще се увеличи и видеонаблюдението на ключови места по селата и града. Общинската полиция ще бъде натоварена и с отговорността да следи за спазването на закона срещу насилието над животните. Няма да допуска нарушения на нощната тишина и спокойствието на гражданите.

XI. Електронна община

С въвеждането на софтуерни и хардуерни решения в работата на община Сандански гражданите ще могат да подават своите документи, да виждат във всеки един момент точно докъде са стигнали техните сигнали, жалби и питания, и най-важното – да виждат на живо кой, как и колко работи в общината. Електронната община ще осигури пълна прозрачност и всеки гражданин ще може да проследи точно колко пари отиват за какво и какви са постиганите резултати.

XII. Цялостно реновиране и модернизиране на Дома на културата

Бъдещият Дом на културата в Сандански ще бъде истински модерен център. Отвъд осигуряване на съвременно решение за отопление, охлаждане и вентилация, централният салон ще разполага и с модерен и мощен проектор. Това ще позволи провеждането на кино прожекции, както и ползването на салона за развитие на конферентния туризъм. Паралелно с това останалите помещения ще са пригодени като съвременни зали за тренировки на танци и бойни изкуства, курсове и работилници по интереси. Периферните помещения на реновирания Дом на културата ще бъдат пригодени за изложбени зали, които ще показват с гордост творчеството на художниците и артистите, работещи в нашите градове и села.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене