Яне Янев: ЧЕЗ моментално и на място трябва да обезщетят хората от Катунския район

Абсурдно е виновниците за токовия удар от ЧЕЗ да задължават хората от Катунци, Петрово, Яново, Калиманци, Враня и Хърсово, да ходят до Сандански, за да подават документи за обезщетение. Приемам като гавра искането на ЧЕЗ да се представят фактури за телевизор, хладилник или други електроуреди, за да получат обезщетение. ЧЕЗ са 100% отговорни за токовия удар и те трябва да платят незабавно на място обезщетенията на всички пострадали.

„Така както хората са коректни абонати и си плащат редовно, би следвало и ЧЕЗ да им плати сега. Недопустимо е ЧЕЗ да прекъсва електрозахранването веднага щом някой просрочи датата за плащане, а сега да създава бюрократични пречки, за да откаже част от потърпевшите”, заяви лидера на РЗС и съветник на премиера Яне Янев на среща с жители на Катунци. Той бе в селото във връзка с поредното дарение на новостроящия се храм „Свето Успение Богородично”, за което утре подробно ще информираме нашите читатели.

Кольо Неделчев от Катунци информира Яне Янев за случилото се така: „В петък, в 11часа в мрежата за ниско напрежение в с. Катунци и съседните села беше подаден ток с високо напрежение и всички електроуреди – телевизори, хладилници, перални, бойлери изгърмяха. И до сега от ЧЕЗ няма реакция. Има запалени табла. Дойдоха, пуснаха тока, обаче са наредили на кмета всички хора, които са пострадали да заминат за Сандански и там да подадат молби. Това са хора на възраст над 75, над 80 години.

Трябва да се вземат сериозни мерки, да се обърнем към ЧЕЗ – фирмата, която е виновна за повредите и на място да дойдат да поемат подадените документи и да направят оценка за обезщетенията.  Във всеки  дом има повредени уреди. Ето аз нося един кондензатор, на който пише, че издържа на 400 волта, 220 микрофарада. Представяте ли си какво напрежение е протекло, по този кондензатор, за да гръмне! Това говори, че грешката, която е допусната е тяхна и те трябва да си платят за всички поражения върху домашната техника на хората. Тогава, когато ние сме виновни, те ни санкционират. Тока веднага го спират. А сега хората нямат вяра, че те ще заплатят нанесените щети.”

В заключение Яне Янев заяви: ЧЕЗ, които нямат проблем да събират таксите на място и не се колебаят да спират електрическата енергия при всеки дребен проблем от страна на клиентите, трябва и сега, в тази ситуация, да решат проблемите, причинени от тях, в засегнатите от токовия удар места. Ще настоявам за възможно най-бързото и справедливо обезщетение и пълна компенсация на загубите на хората. Аз лично поемам ангажимент, още утре да се обадя на генералния директор на ЧЕЗ – Петър Докладал и да му кажа, че съм разговарял с хората в Катунци и искам час по-скоро да дойдат тук, на място и да решат проблемите.

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене