Качество на течните горива – бензин и дизел

От началота на годината до сега Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са проверили общо 519 бр. обекта, разпространяващи течни горива. При тези проверки е установено, че: От взети общо 520 бр. проби от Автомобилен бензин 6% не съответстват на изискванията за качество. Най-често срещаните отклонения при автомобилен бензин са по показател „край на кипене”, като при 4 бр. проби отклоненията са драстични. При проверка на автомобилен бензин А-100Н в една от бензиностанциите, част от голяма верига, е установено фрапиращо отклонение от изискванията за качество. Изпитванията налагат извода, че горивото или е друг вид, или е с много високо съдържание на тежки фракции, например дизелово гориво. От взети общо 410 бр. проби от гориво за дизелови двигатели 7% не съответстват на изискванията за качество. Най-често срещаните отклонения при гориво за дизелови двигатели са по показатели „пламна температура” и „съдържание на сяра”, като при 13 бр. проби отклоненията са драстични. ДАМТН няма правомощия да контролира качеството на метан и пропан бутан. По сигнали на граждани са проверени 42 обекта.

КОЛИЧЕСТВО НА ТЕЧНИТЕ ГОРИВА И НЕСЪОТВЕТСТВИЯ НА СРЕДСТВА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИИ (МЕТРОЛОГИЧЕН НАДЗОР ОТ ДАМТН)

За периода 01.01.2015 г. – 08.09.2015 г. са проверени почти 600 бр. обекта, разпространяващи течни горива с проверени 2 000 средства за измерване – бензин и газ колонки, манометри и нивомерни системи. При тези проверки е установено, че най-честите нарушения са:

липсата на валиден метрологичен знак от проверка на инспектираните бензин и газ колонки;

отклонения от нормираните максимално допустими грешки при измерването (колонката мери в ущърб на клиента, т.е. по-малко).

Най-драстичното отклонение: при измерване с еталон е заявено зареждане на 20 литра, но вместо това се установяват 19 литра.

Делът на несъответствия (нарушения) при колонките в проверените обекти е 13%.

Пломбиране и препломбиране на колонките се извършва от БИМ, а не от ДАМТН.

Най-големият брой сигнали на граждани е свързан с оплаквания за продадено по-голямо количество гориво от обема на газовата бутилка или резервоара на автомобила по паспорт на производителя. При извършения контрол по сигнали от граждани за периода, само в 1 случай (1 модул за газ пропан-бутан) е потвърдено, че измерва с грешка по-голяма от нормираната максимално допустима грешка (в ущърб на клиента). При контрола на останалите газ колонки не се потвърждават сигналите за неточни измервания.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене