В. Илиев: Апелирам за спокойствие, днес следобeд ще обжалваме в ЦИК решението на ОИК – Петрич

Решението на общинската избирателна комисия в Петрич за заличаването на местната коалиция „Роден край“, е пълно безумие. Ще го обжалваме още днес след обяд в ЦИК. Надявам се справедливостта да възтържествува. Молбата ми към всички мой симпатизанти и поддръжници е да запазят спокойствие. Това каза преди малко кандидатът за кмет на община Петрич от коалиция „Роден край“ инж. Вельо Илиев в присъствието на десетки негови симпатизанти дошли в предизборния му щаб за морална подкрепа. Имаме решение на ОИК в Петрич  за регистрация на коалиция „Роден край“ от дата 13.09. 2015 г. Решението за регистрация на коалицията е за кандидат кмет на общината, кандидати за кметове на кметства и листа за общински съветници. Решението на ОИК – Петрич е потвърдено и от ЦИК. Сега 23 дни преди местните избори ОИК,  която е чисто политическа излиза със скандално решение за заличаване на регистрацията на коалиция „Роден край“ ОИК в Петрич се доминира от представители на ГЕРБ, ДПС и БСП.

2

Те няма да се примирят, че излизаме с толкова  качествени кандидати за кметове и за съветници. По всякакъв начин търсят служебна победа. В ЦИК искрено се надявам да проявят своя професионализъм и да успокоят обстановката в община Петрич. Снощи моите опоненти са празнували в очакване на служебна победа. Сметките ще им се объркат, няма да е на тяхното. Секционните избирателни комисии в общината също се доминират от представители партиите, които взеха решението за заличаване на коалиция „Роден край“. Готови са на всичко само и само да се случи тяхното. Хората от общината са разумни и разбират какво се случва. Аз вярвам в българския съд, ако ЦИК евентуално потвърди решението на ОИК, ще обжалваме пред Върховния административен съд, вярвам в справедливостта на съда. Решението на ОИК – Петрич е подписано с особени мнения на представителите на Реформаторския блок и на ББЦ.

Те са били категорични, че жалбата за заличаване на коалицията „Роден край“ е недопустима и ОИК няма правомощия да заличава регистрация. В Бургас имало някаква партия „Роден край“ от 2003 година, но след 2009 година същата не е участвала в избори, според закона 5 години щом не е участвала в избори е трябвало да бъде заличена. Стотици хора ми се обаждаха през цялата вечер, след като са разбрали за заличаването на регистрацията, готови са понеделник на протестни действия пред ОИК. Искам да запазим спокойствие, да не ескалира обстановката. Вярвам, че крайното решение ще бъде в наша полза. Ще излезем по-силни, след като всичко приключи. Това заяви кандидата за кмет на община Петрич от коалиция „Роден край“ Вельо Илиев.

Както struma.bg писа, решението на ОИК за заличаването на коалицията е по искане на коалиция „За нашия Вельо“, която е регистрирана с цел отклоняване на гласове от Вельо Илиев. Подвеждащата коалиция е регистрирана от диджея Тодор Ангушев, работещ в нощно заведение на гърба на сградата на петричкото читалище, нощното заведение се стопанисва от фирма близка до бизнесмена Живко Карадалиев, кандидат за общински съветник от местна коалиция „Заедно за промяната“, на която водач е Добринка Бацанова. Странното решение на ОИК бе най-коментираната тема в южната община вчера. Общото мнение бе, че някои се страхуват от Вельо Илиев, че ще победи на изборите и търсят начин да го елиминират служебно и да постигнат служебна победа.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене