НПГ „Д.Талев“ предоставя възможност за висок професионален старт на учениците си – стаж в чужбина

Ученици от специалностите „ Компютърна техника и технологии“ и Промишлена електроника“ започват стаж в Германия по проект
„ Еразъм+“

В началото на месец октомври започва професионалният стаж на ученици от НПГ „ Д.Талев“ в гр. Йена, Германия. Стажът се осъществява по проект на „ Еразъм+“ и е уникален шанс за гимназистите да приложат знания и умения в реални и конкурентни работни условия. Стажът е изключително полезен като опит, който учениците ще получат, във високотехнологична, модерна среда.
На специална среща с родители и ученици, проведена на 23. септември, ръководството на училището и учителите наставници направиха последни уточнения по пътуването, престоя и стажуването на първата група от 12 ученици, които заминават на 01.октомври в гр. Йена, област Тюрингия . Родителите споделят огромното си задоволство от факта, че децата им ще реализират първи стъпки в професията при модерни условия, в държава с развита икономика. Участието в проекта те определят като ценен шанс за младите хора да докажат себе си, знанията и уменията, получени в НПГ, а също се надяват децата им да бъдат високо оценени от немските партньори и да получат предложения за работа след дипломирането.
Майката на ученика Георги Горанов – Мария Горанова – изрази очакванията си: „ Освен практическото обучение, което се извършва тук, в училището, децата ни имат шанс да видят как работят големите европейски фирми; да се запознаят с историята им, функционирането, програмните продукти, организацията. На практика могат да видят как става предлагането на продуктите. Една работна среда е допълнителен положителен стимул за децата, която окончателно ще изгради представите им за бъдеща професионална реализация. Ще им даде самочувствие, че са се доказали. Ще се радвам, ако работодателите оценят високо способностите на децата ни. Надявам се учениците да посетят и университета в Йена и се запознаят с възможностите за следване по техните професии.“

Ръководството на НПГ пожела успех на стажантите,а директорът на училището – г-жа Мария Георгиева – напомни на учениците, че всеки трябва да даде максимума от възможностите си, за да успее; всеки трябва да покажа най-доброто от знанията си, опита си, културата си на поведение и на общуване. Координаторът по проекта – помощник-директорът г-жа Соня Кюлева – напомни на учениците, че сертификатът, който се получава след приключване на проекта,има международна стойност.
Проектът „Усвояване на практически умения в конкурентна среда за реализация на пазара на труда“ по „ Еразъм+“ има за цел прилагане на теоретични знания и практически умения в реални условия , изграждане на връзка между образователната система и бизнеса, развиване на социални и езикови умения, на умения за работа в екип и инициативност.
Проектът обхваща 48 ученици от специалностите „ Компютърна техника и технологии“ и „ Промишлена електроника“, които се обучават в 11 и 12.клас. Продължителността на стажа е 14 дни. Част от учениците вече имат опит от друг проект – „Ученически практики“.
Идеята е подобни проекти да имат трайно присъствие в обучителния период на гимназистите от НПГ „ Д.Талев“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене