СКАНДАЛ ОСТАВИ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕЗ ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ. ГЕРБ, РБ И БСП В КОНФЛИКТ ЗАРАДИ РЪКОВОДНИТЕ ПОЗИЦИИ

След скандал партиите в община Гоце Делчев не се разбраха за състав на общинска избирателна комисия. Макар че на консултациите присъстваха представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции, до консенсус не се стигна поради опита на ГЕРБ да получат и двата основни ръководни поста в комисията, които подписват крайния протокол с изборните резултати, а именно – председател и секретар на Общинската избирателна комисия.

Съставът на ОИК – Гоце Делчев ще бъде от 11 души, като от тях: представители на ГЕРБ – 3; представители на коалиция „БСП лява България“ – 2; представител на ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Атака, ББЦ и АБВ – по 1.

Макар че местните социалисти се съгласиха председател на ОИК да бъде представител на ПП ГЕРБ, от ГЕРБ не подкрепиха БСП за поста на секретар, който им се полага като втора парламентарна сила, а застанаха зад кандидатурата на Реформаторски блок, които пък някак странно издигнаха все още действащата председателка на предходната Общинска избирателна комисия – адвокат Иванка Кехайова, която изпълнява тази функция от квотата ГЕРБ. Така практически ГЕРБ опита да си осигури двете ключови позиции в комисията. Естествено това възмути представителите на всички други партии, които не се съгласиха и така по регламент ЦИК ще нареди състава на ОИК-Гоце Делчев по служебен път.

След скандалното заседание не бяха спестени и версиите за сценарий за манипулация на изборните резултати, тъй като и на други места в страната са направени същите опити за овладяване на общински избирателни комисии.

Все пак от останалите парламентарно представени партии и коалиции се надяват на обективност от страна на Централната избирателна комисия, която да не допусне ненужно напрежение заради неправомерно разпределение на ръководните длъжности в комисиите по места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене