ВИДЕО: Хиляди неврокопчани почетоха 112 години от Илинденско-Преображенското въстание

Хиляди жители на община Гоце Делчев,  както и гости от съседните общини – Петрич и Сандански и от други части на страната, се събраха в събота пред паметникът на патрона на града в най-новото селище на общината, Попови ливади, за да почетат 112- годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание.

Тържественото честване на забележителната дата започна със заупокойна молитва в памет на загиналите във въстанието, която бе отслужена лично от Негово Високо Преосвещенство, Неврокопски митрополит Серафи

В приветственото си слово, кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов, припомни за делото на революционните окръзи, за подвига на ярки личности, герои и родолюбци дали живота си за свободата на македонските българи, за отзвукът на събитията в Западна Европа след потушаване на въстанието от преди 112 години.

Да почетат паметта на жертвите за свободата, в събота, в курортното селище Попови Ливади бяха и народните представители Георги Андонов, Даниела Савеклиева, евродепутатът Ангел Джамбазки, зам. областният управител, Асим Адемов и др.

 Венци и цветя в знак на признателност към жертвите паднали за свободата на Македония, поднесоха от името на Общинска администрация Гоце Делчев, политически партии, неправителствени организации и много граждани. Традиционно, честването на годишнината от въстанието продължи с народен събор и веселие. В богатата музикално-забавна програма участие взеха местни самодейни групи, Николина Чакърдъкова, петричкия комик Шкумбата и мъжката вокална група към Националния ансамбъл „Танец“ на Република Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене