Ексклузивно!!! Ахмед Башев: Община Гърмен има един единствен проблем и той се казва – Минка Капитанова!

И понеже аз имам вина за това, поемам отговорност да си поправя грешката.

Едно интервю на

Веселин СТАМЕНОВ

[button color=““ size=““ type=“square“ target=““ link=““]Ахмед Башев е дългогодишен кмет на Община Гърмен. Народен представител от парламентарната група на ДПС в 42-то Народно събрание.[/button]

Роден е на 22 януари 1964 година в село Рибново. Завършва специалност „математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има диплома и за юрист от ЮЗУ „Неофит Рилски“. От 1987 до 1989 година е учител в гимназията в Рибново, а до 1999 година е директор.

Г-н Башев след като получихте 10 номинации за кандидат кмет на общ. Гърмен от ДПС, Вашите противници май се поуплашиха и започнаха да ви предлагат пак депутатско място?

– Този, който искаше да е депутат на всяка цена, стана. Аз нямам такова желание сега. Да не се опитват с този хитър номер да разколебават моите поддръжници. Отдавна съм заявил, че се подготвям за местните избори.

А проблемът с ромите, г-н Башев?

57-01-11-Минка

Минка Капитанова

– Много пъти повторих, че за това ще говоря по-нататък. Нека тези, които ме мразят, да си излеят злобата. Сигурен съм, че жителите на с. Гърмен, като чуят моята теза и документите, с които разполагам, като извадя на светло всички в общината, които се крият сега като мишки, ще си направят точни изводи. Но признавам си, малко ми е неприятно като чувам звучните „благословии” от някои лица от с. Гърмен по мой адрес и по адрес на моята 85-годишна майка.

А какво става с водата, г-н Башев? Протестират и жителите на с. Огняново.

– Следя от близо проблемите на хората. Този въпрос изключително много ме вълнува. На режим се оказаха освен населението на с. Огняново и с. Марчево, жителите на с. Крушево, без вода  са хората на с. Долно Дряново. Проблем има в с. Осиково, с. Рибново. Изобщо общинската кметица и ВиК така объркаха нещата, че едва ли скоро ще ги разрешат. Но да започнем по ред.

В с. Рибново изградиха нов резервоар за питейна вода, по проект, изготвен от мен и с целеви средства, осигурени от мен, когато бях народен представител. Резервоарът трябваше да бъде пуснат през декември 2014 г. До момента не е пуснат в експлоатация. Хората питат защо?гърмен

Цяло чудо е, че още няма режим в с. Рибново. /По мое време беше изграден водопровод от 22 км., благодарение на който сега жителите на с. Рибново пият вода./ В с.Осиково е изчезнала водата на водохващането и хората са без вода? Къде са общината и ВиК?

В с. Ореше роднини на кметицата Капитанова са се прикачили от главния водопровод преди резервоара и черпят водата. При това положение, хем населението на Ореше е без вода, хем жителите на с. Крушево са върнати 15 години назад, когато наливаха вода с туби от единствената чешма в селото. Но нали виновните са роднини на кметицата, тогава решение няма.

В с.Долно Дряново, където пак с мой проект, за ново водохващане, а не за старото и с целеви средства, подсигурени от мен, Минка Капитанова изгради нов водопровод /положен в стария канал/ и нов резервоар за близо един милион лева. Качеството на изпълнението е такова, че вече цял месец хората нямат вода за пиене.

А какво стана с минералната вода?

– Когато аз бях кмет на общ. Гърмен, ВиК направи поне три опита да спре минералната вода на с. Марчево и с. Огняново, защото трябваше да плащат на общината по 80 стотинки на кубик. Не им позволих това да се случи, защото знаех, че дебитът на студената вода, която влиза от р. Туфча в селата от общ. Гърмен, не е достатъчен да ги захрани.

Сега смятам, че има пазарлък: подкрепа на изборите от управляващите за Минка, а тя разрешава да се прекъсне минералната вода за двете села. Така ВиК няма да плаща на общината десетки хиляди левове, които събира от хората, а кметицата има чадър от управляващите за огромните финансови и други нарушения, които е извършила.

Само, че поставиха на карта съдбата на хората от Марчево и Огняново, да не говорим, че с  АРСЕН – а, който винаги го е имало в минералната вода, съсипаха и туристическия бизнес в района, където заетите от тези две села хора са стотици. Оказа се, че за обикновените хора водата е отровна, а за някои други тя не е. Опитите на кметицата на общината и ВиК да вземат от резервоара на с. Огняново студена вода за с. Марчево не дадоха резултат. Сега в момента с. Марчево се захранва от с. Гърмен.

Не е изключено скоро и  с. Гърмен да е на режим. Докато Минка Капитанова и ВиК не върнат минералната вода на с. Огняново и с. Марчево, проблемът няма да се реши. Иначе оправданието, че се полива е несъстоятелно, защото всяка година хората поливаха градините си, но режим нямаше. Специално в с. Огняново от 10 години не е имало режим на питейната вода, защото това е единственото село, в което подмених на 100 % водопроводната мрежа с пари от европейските програми и няма никакви загуби на вода.

Всичко това показва, че има много проблеми за решаване в община Гърмен?

– За мен има само един проблем и той се казва Минка Капитанова. И понеже аз имам вина за това, поемам отговорност да си поправя грешката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене