Проф. Михаил Константинов обясни как циганите ще гласуват електронно

20150607.hqiqleamtb

Тарторите ще оберат паролите и няма да има грешки, смята професорът

Проф. Михаил Константинов обясни как ще гласуват циганите, ако бъде въведен електронния вот. „Рано или късно ще се гласува по интернет, щом се банкира по този начин”, каза професорът. Според него обаче опасението на политиците, което има основания е, че гетата ще се окажат най-активни – тарторите ще вземат паролите на хората там и ще гласуват от тяхно име и „тогава всеки вот ще е правилен, сега може да има и разминавания”.Другият гост в студиото на bTV проф. Драгомир Драганов пък съсипа от критики референдума, който предложи президента Росен Плевнелиев. „Задължителното гласуване е безумие. Още Алеко Константинов е казал, че няма да гласува за маскари. Аз няма да гласувам за маскара и това е моят избор, моето гласуване“, отсече той. По думите му в чист вид в момента го има само в Белгия и Гърция. „Но в Белгия има електронно грасуване. Глобата е 1000 евро, но не е налагана, защото е по-скъпа съдбената процедура от самата глобата. В Гърция пък няма никакви санкции“, коментира проф. Драганов.

„Има правен вакуум, законът може да се тълкува двояко”, заяви изборният специалист и шеф на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов по повод обвиненията на БСП към президента около внасянето на предложението за референдум. „От левицата твърдят, че Плевнелиев нарушава закона, като внася въпросите си отново преди да е минала една година от отхвърлянето им от предишното НС. Според закона обаче това условие важи само за внасянето на подписка“, обясни той.

Преференцията е мажоритарен елемент и то много силен, каза още Константинов и предположи, че най-вероятно референдумът ще се провали. По отношение на задължителното гласуване попита кой и как ще накара 1.2 млн. фантоми от избирателните списъци да гласуват. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене