ВИДЕО: Вижте как протече протеста в Гърмен днес

фгсдфГърмен постави нов ултиматум, след протестите ромите се разбягаха

Нов ултиматум поставиха на държавата протестиращите от Гърмен – до 18 юли да бъдат съборени незаконните къщи в ромското гето, а всички незаконно пребиваващи да бъдат изселени.

С това искане и леки сблъсъци приключи митингът, който беше охраняван от тежко въоръжени полицаи заради очакването да дойдат агресивни рокери и футболни фенове. В крайна сметка се появиха две групи от по 30 души, които напираха да влязат в гетото. Полицаите ги спряха, а рокерите започнаха да хвърлят по тях кенове с бира и камъни.

„Потърпевши сме от едно ново робство – циганизацията на България, която най-силно е изразена в Гърмен“, заяви главният оратор на митинга Георги Дълиев, член на стачния комитет. „Искам да подчертая, че не сме срещу циганите като цяло, а срещу циганизацията като явление. За 25 години политиците са ги свикнали да живеят на хранилка, съзнателно не ги образоват, тънат в мизерия, за да ги купуват евтино за изборите“, обобщи мислите на протестиращите Дълиев.Без име

Гърменци настояха в гетото да влезе Агенцията за закрила на детето, за да видят при какви условия се отглеждат деца. Питат защо МВР дава адресни регистрации в махалата, когато повечето къщи са незаконни. Искат да се разследва как ромите си купуват дипломи, за да изкарват шофьорски книжки и как им се пуска ток, при положение че нямат адресна регистрация.

На митинга дойдоха двама политици – депутатът от Патриотичния фронт Атанас Стоянов и народният представител от БСП Кристиян Вигенин.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ РОМИТЕ СЕ РАЗБЯГАХА

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова беше освиркана на протестния митинг, когато започна да дава отчет за свършената от институциите работа след инцидента, разпалил размириците в общината. Тя обясни, че ромите имат 14 дни доброволно да бутнат къщите си, както и че им е предложено да си купят земя в гетото при първоначална цена от 1,50 лв. на метър. Площадът изригна, че това е безумие.

Успяхме да заснемем Кремиковци от високо и се оказа, че в момента на протеста гетото е почти безлюдно.

Успяхме да заснемем Кремиковци от високо и се оказа, че в момента на протеста гетото е почти безлюдно.

В същото време ромският квартал „Кремиковци“ беше притихнал. Хората признаха, че много ги е страх, особено от рокерите. Повечето от обитателите са се разбягали, останалите са около стотина души. Допреди две седмици в гетото живееха над 1000 души.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене