Свържете се с нас

Градът

ВИДЕО: ПМГ „Яне Сандански“ отпразнува тържествено своята 95 годишнина

Публикувано

на

2525Детския лик на Симеон Втори, откриха под таен слой на училищното знаме на ПМГ-то в Гоце Делчев

Това разкри публично днес за първи път директорът на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев на специална пресконференция с местни представители на медиите, по повод 95-годишния юбилей на учебното заведение. Реставраторът от благоевградският музей, Илия Борисов случайно открил втория слой на старото училищно знаме което му било предоставено да бъде освежено за отбелязването на юбилея. Под втория слой на знамето бил разкрит детския лик на Симеон, около две-годишен и надписът „Смесена гимназия: Княз Симеон Търновски“ – Неврокопъ. Знае се, че в периода 1937 – 1944 година е бил патрон на училището.

Да отбележат вълнуващата годишнина, на тържеството бяха поканени всички бивши учители и ученици, реализирали се високо в обществото благодарение на солидното образование получили в престижната неврокопска гимназия. Отбелязването на годишнината започна с полагане на венци пред паметника на патрона на града Гоце Делчев в знак на преклонение пред паметта и делото на революционера. С внушително шествие на ученици от шести до дванадесети клас, настоящи и бивши учители и ученици, участниците в празненството се отправиха към Домът на културата. В кратка ретроспекция, директорът Елка Божикова разказа за славната история на училището, наследник на прочутата Серска мъжка гимназия. Тук, директорът Божикова връчи специални отличия, награди и дипломи на ученици със забележителни успехи в национални конкурси и състезания, допринесли за издигането на авторитета на гоцеделчевската гимназия.

Честването на 95-годишнината на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев приключи с тържествен учителски съвет.

коментара

Uncategorized

Учениците от ПМГ „Яне Сандански“ почетоха нестандартно Световния ден на поезията

Публикувано

на

Почти 80 ученици от най-малките до най-големите в ПМГ „Яне Сандански“, обичащи поезията, продължиха традицията, установена от години в елитното школо да се случва  „Поетическото кафене“ в Световния ден на поезията

То отново протече с изключителен ентусиазъм и желание от страна на възпитаниците на училището. Вдъхновени от слънчевия пролетен ден, младите хора привличаха вниманието на неврокопчани с   емоционално представяне на цели творби или пасажи от шедьоври от българската, английската, руската и френската литература, четени на съответните езици. Усмихнатите и лъчезарни гимназисти успяха да развълнуват импровизираната си публика на различни места в града и да внесат настроение, свободен дух, красота в делничния ден.  Тези младежи и девойки от ПМГ за пореден път показаха, че носят у себе си  радостта, щастието,  надеждата в името на един многолик свят и припомниха фразата, че: „Докато и един човек диша, трябва да помни поне някоя строфа, да познава името на поне един поет.“ Идеята на момчетата и момичетата в едно от най-старите средни училища в Югозападна България бе да събудят позабравения афинитет на хората към четенето, което да се провежда индивидуално вкъщи поне веднъж седмично. Без четене няма бъдеще, няма грамотност. Затова учениците от ПМГ „Яне Сандански“ смятат, че всяка книга – от детски приказки до романи може да помогне да се обогати човешката личност, а освен това именно чрез четене постепенно всеки сам ще отсее стойностната литература от безсъдържателната. Защото има една поговорка – „Книгата е прозорец към света”, наистина е така, но много важно е „дограмата” на този „прозорец” да не е прогнила!, споделиха учениците на елитното неврокопско школо.

коментара

Продължете с четенето

Градът

Тази седмица във вестник „Градът“

Публикувано

на

  • С нов Ловен дом и добра слука стартира ловният сезон за едър дивеч 2018/2019 г. за ловната дружинка в Кочан
  • Късметлия от Гоце Делчев спечели 24 831 лв. от „Тото 2 – 5 от 35“ с комбинация от любими числа
  • БОМБА! Адвокат от Дебрен алармира: Задава се война в Сърбия?
  • Николина Чакърдъкова вдигна тежка сватба на дъщеря си Мария
  • Центърът на град Гоце Делчев се разпродава
  • Над хиляда самодейци два дни пяха и танцуваха в село Брезница
  • Пазач на комплекс „Белите скали“ край Гайтаниново спипан да управлява лек автомобилс фалшиви регистрационни табели
  • Елена Бацалова от Гоце Делчев: Стимули за безработни, решили да започнат свой бизнес

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ