2000 участваха в годишния форум на Сдружението за македонско-българско приятелство в Битоля

main_b

снимки: ВМРО – Благоевград

В град Битоля, Република Македония, се проведе годишната конференция на Сдружението за македонско-българско приятелство. Представена бе дейността за изминалите пет години, както и бъдещите инициативи и проекти на сдружението.

Във форума взеха участие над 2000 делегати и представители на сдружението по места. Председателката Маринела Петреска заяви: „Днешната конференция е знак за добрите приятелски отношения между Македония и България. Ние нямаме съмнения, че те ще стават все по-добри и по-добри!“.

Гости от българска страна бяха заместник-председателят на Народното събрание на Република България – Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Българския парламент от различни политически формации, както и посланикът ни в Македония – Иван Петков.

„Македонските власти трябва да уважават българската етническа принадлежност на македонските граждани, които декларират това. Правителство трябва да знае, че в мое лице Македония има своя депутат в Европарламента. То трябва да използва опита на България в евроинтеграционния процес за членство в Европейския съюз, защото за Македония няма друго бъдеще освен членство в ЕС“, каза Ангел Джамбазки от трибуната.

„Винаги, когато Македония е била в тежка ситуация, в България е имало една политическа формация и това е ВМРО, която помага и ще помага на Македония. Сега Македония повторно е в тежко положение и в България можете да разчитате на Организацията. Нека да оставим историята на историците, а политиците да не се занимават с нея”, заяви лидерът на ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов.

Конференцията завърши с прочувствена на реч на Петар Колев от Щип, който извика на трибуната всички, които са допринесли в последните години за разрастването на Сдружението за македонско-българско приятелство по градове и паланки в Македония.

„Няма друга алтернатива освен европейската за Македония. От нас зависи сега дали ще се запишем в срамната част от историята, или в добрата! От нас зависи каква Македония ще оставим на нашите деца и внуци! Апелирам за разум, мъдрост и толерантност, но и за решителност! Време е европейската енергия да победи балканския манталитет и всички заедно ще постигнем това! Много приятели ме питат дали не ме страх да се декларирам като българин от Македония. Борбата за идеята, борбата за по-добро бъдеще, борбата за европейска Македония не е въпрос на смелост или страх! Борбата за успеха на Македония е въпрос на чест и отговорност!”, завърши Колев сред бурни овации от присъстващите.

Гости от Благоевград бяха Цоня Кръстева – председател на дамското дружество на ВМРО в Благоевград, и Станимир Радулов – председател на МД „Вардар“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене