Свържете се с нас

Таблоид

Проект на гимназистки от ПМГ ”Яне Сандански“ – №1 в конференция по физика

Публикувано

на

main_b (2)

снимки: ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев

Учебният проект на единадесетокласничките от ПМГ ”Яне Сандански“ в Гоце Делчев – Стефка Москова и Илина Зайкова, бе класиран на първо място на проведената в Благоевград преди дни 43-та национална конференция по физика.

Това е най-голямият форум през годината по тази дисциплина. Проекта си двете млади дами представиха по време на проведената в рамките на събитието младежка научна конференция „Магията на светлината“.

В нея участие взеха ученици от цялата страна, които също представиха своите проекти.

Двете ученички заедно със своите ръководители представиха образователен мултимедиен проект на тема „Светлинни явления и Слънчева система“, който бе класиран на първо място и донесе на авторитетното гоцеделчевско училище поредната слава.

 

коментара

Таблоид

Всички нови учебници на „Просвета“ за 4. и 10. клас са окончателно одобрени!

Публикувано

на

Последна оценка поставиха учителите за тази учебна година и тя е Отличен 6, но не на учениците, а на новите учебници на „Просвета“ за 4. и за 10. клас. Всички проекти бяха единодушно одобрени, първо – от МОН, а сега – и от преподавателите. Оценката „Приложим“ получиха както хартиените издания, така и техните електронни варианти. 

„И тази година по традиция „Просвета“ внесе най-много проекти и всички получиха високи оценки – съобщи Кина Андреева, главен редактор на издателската група. – Техните автори са доказани през годините специалисти. Те работиха по всички наши учебници от 1. до 4. клас, които се превърнаха в най-предпочитаните от учителите в цялата страна. Спечелихме и международно признание – поредицата „Голямото приключение“ на „Просвета Плюс“ бе отличена с наградата за най-добър комплект учебници в Европа на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Нe по-малко добра и успешна е и „Чуден свят“ – другата ни поредица учебници за началния етап, която включва учебни комплекти и по три чужди езика – английски, немски и руски.“

За 10. клас издателска група „Просвета“ създаде 15 проекта по всички изучавани предмети, като за някои от тях има по два учебника, дело на различни авторски екипи. Те носят марката на „Просвета“, „Просвета АзБуки“ и „Просвета Плюс“ и напълно съответстват на новите учебни програми. За пръв път десетокласниците ще имат възможност да учат и по електронни учебници, които отговарят на най-високите европейски стандарти.

Разработени са и допълнителни учебни помагала по новата програма – тетрадки, сборници, работни листове, някои от които вече са на пазара и може да бъдат намерени в нашата книжарница или поръчани директно на сайта www.e-uchebnik.bg.

По новите учебници за 4. и 10. клас ще започне да се учи от следващата учебна 2019/2020 година.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

ПРОВЕРЯВАТ ГОТОВНОСТТА НА ЮЗДП ЗА АКТИВНИЯ ПОЖАРООПАСЕН СЕЗОН

Публикувано

на

97 пожара са регистрирани от началото на годината, човешка небрежност    е основната причина

В ход са проверки за готовността на 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие за активния пожароопасен сезон. До 10 юли представители на РДГ, съвместно с РД „ПБЗН” и служители на предприятието ще инспектират на място изпълнението на мерките за превенция и защита на горите от пожари.

Проверките обхващат дейностите по оборудване на противопожарните депа с необходимите инструменти и защитни облекла за гасаческите групи съгласно изискванията на Наредба № 8, работата на 9-те пожаронаблюдателни кули и готовността на специализираните автомобили за гасене на пожари. През последните години ЮЗДП инвестира в осигуряването на достатъчно техника. На разположение са 32 високопроходими автомобила, два булдозера, 13 багера и един оборудван дрон за наблюдение и ранно предупреждение. При необходимост те се предислоцират от едно горско стопанство в друго за бързо овладяване на възникнали запалвания както на територията на ЮЗДП, така и в двата национални парка – „Пирин” и „Рила” и трите природни парка, с които има подписани споразумения за съвместна дейност.

Специално внимание при проверките ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки. Във финансовия план на ЮЗДП за тази година е предвидено изграждане на 262 797 линейни метра минерализовани ивици и 61 252 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника. Започна поставянето на 450 предупредителни табели по основни туристически маршрути и кръстовища на горски пътища, през които преминават автомобили и повече хора.

 

97 пожара са възникнали на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента, което е седем пъти повече спрямо същия период на м.г. Засегнати са 4886 дка, от които 101 дка в районите на Благоевград и Дикчан са обхванати от върхови пожари. Човешка небрежност при почистване на земеделски имоти е основната причина за повечето от запалванията. Въпреки големия брой, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален етап не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Покачването на температурите в следващите дни и високата растителност в горите създават сериозен риск от бъдещи запалвания. Затова ЮЗДП призовава за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ