Първият „Блус и Джаз “ фестивал – Благоевград 2015

Първият „Блус и Джаз “ фестивал – Благоевград 2015  плени хиляди благоевградчани и гости на града с музикални шедьоври и майсторско изпълнение

Blus_Jaz

Две прекрасни вечери Благоевград живя с магията на първия по рода си „Блус и Джаз” фестивал. На 27 и 28 март жителите и гостите на града часове наред се наслаждаваха на изпълненията на Васко Кръпката, Васил Петрoв, финландеца Ееро Турка, Стефка Оникян, „Delta Roosters“, както и на Биг-Бенд Благоевград и талантливите млади изпълнители Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева.
В първата вечер на фестивала Благоевград се потопи в приглушения свят на блуса. На 27 март, на последния етаж на един от търговските центрове, на една сцена излязоха финландецът Ееро Турка и Драган Милев- Дари, „Delta Roosters” и Подуене блус бенд.
Ееро Турка и Драган Милев-Дари подгряха обстановката с блус парчета, изпълнени на уникални инструменти, на които са свирели и някои от основателите на този стил музика – кофа, уред за пране.
„Delta Roosters” – най-свежата българска блус формация, впечатли не само с вокални умения, но и с прецизно инструментално майсторство.
Финалът бе грандиозен с най-обичаната блус банда – Подуене блус бенд и блус идола Васко Кръпката. Почитателите на блуса пяха и танцуваха под звуците на „Нека има светлина“, „Няма бира“, „Ден след ден“. Завършекът бе зашеметяващ. На сцената излезе благоевградският талант, владеещ до майсторско ниво хармониката – Лъчезар Казарски. Заедно с Подуене блус бенд и Васко Кръпката те импровизираха в блус ритъм и припомниха, че блусът е неостаряваща музика, обичана от всички поколения.
През втората фестивална вечер благоевградчани се насладиха на най-доброто от света на джаза. Вечерта бе посветена на 100-годишнината от рождението на Франк Синатра.
От 19.30 часа на сцената на ДТ „Никола Вапцаров” едночасов концерт изнесоха Стефка Оникян и нейните талантливи студентки и талантливият пианист Росен Парлапанов.
Биг Бенд – Благоевград също възхити залата със своите изпълнения под умелото ръководство на Борис Янев. Инструменталните импровизации бяха допълнени от талантливите гласове на Благоевград Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева.
Българският Франк Синатра – Васил Петров, очарова с присъствие и глас благоевградската публика. Кулминацията на вечерта бе изпълнението на Лъчезар Кацарски на песента на Франк Синатра “My Way” в дует с Васил Петров, което накара публиката да се изправи на крака и бурно да аплодира.
Със своя съвършено нов формат „Блус и Джаз” фестивал Благоевград 2015 няма аналог в България. Той даде заявка за още много години успешно развитие на новия фестивал в Благоевград.

Blus_Jaz-2 Blus_Jaz-5 Blus_Jaz-4 Blus_Jaz-3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене