ГРАДЪТ: ЕКСКЛУЗИВНО!!! Максим Бенвенисти, председател на „Шалом“: Преди 15 години край Гоце Делчев са първите данни за влияние на радикални ислямисти по нашите земи

Без име

Максим Бенвенисти е роден през 1953 г. в София. Завършил е Техническия университет, специалност „Компютърни науки“. Доктор е на техническите науки. Занимава се с частен бизнес в сферата на техническия мениджмънт и системите за сигурност. Той е председател на организацията на евреите в България „Шалом“.

– Г-н Бенвенисти, организацията на евреите в България „Шалом“ реагира по повод терористичните актове във Франция и Дания. Ще се справи ли светът с тероризма?

– Ние трябва да разберем, че тероризмът няма да остави хората по света да живеят спокойно. Няма да има мир.

– Имате ли рецепта за световен мир?

– Имах, когато бях на 25. Тогава имах самочувствието да имам лична рецепта за мир. С моите 62 г. знам вече, че рецепти за мир няма. Обаче корените на всяко зло по света са огромните пропасти, които разделят хората. Когато хората от гетата или хората, които не живеят в гето, но носят манталитета на гето, виждат в другия свят не само охолство, но и социални възможности, виждат перспективи, те не могат да изтърпят това дълго. Класикът на турската литература Нури е написал в книгата си през 1970 г.: „Повече от 2 поколения не издържат бедността и мизерията, третото поколение стават или престъпници, или революционери“. Сега времето тече много по-бързо. Успешни манипулатори раждат омразата и увеличават пропастите.

– Как трябва да се противодейства на тероризма?

– Моето мнение, че трябва да се реагира по-строго. Смятам също така, че трябва да се ограничат някои от личните свободи в името на увеличаване на сигурността на обществото. Но трябва да се знае, че много лесно се преминава границата на личните свободи и оттатък тази граница започва началото на тоталитарните режими. Винаги тоталитарният режим идва на власт в името на сигурността и спокойствието на гражданите и много често се приема с облекчение, но винаги завършва с провал и критичните оценки колко хора са пострадали от тоталитаризма.

– Подкрепяте ли твърденията на анализатори, че религиозният фанатизъм ще е чумата на XXI век?

– Тероризмът е част от света, който идва, така, както чумата е била част от живота и смъртта през XV и XVI век.

– Първият терористичен удар у нас бе атентатът в Сарафово. Как според вас се справиха службите с разследването?

– Смятам, че нашите специални служби заедно с израелските направиха каквото могат да направят и не се присъединявам към критиците. Но не съм професионалист, за да направя анализ.

– Колко готови сме като общество да реагираме на тероризма?

– Лошото е, че като общество не сме готови. Държавата, въпреки всичките критики към нея, е много по-готова. Убеден съм, че страната ни се нуждае от повече конкретни дела, отколкото от маршове, протести. Колкото и да е нескромно, ще дам пример с организацията ни „Шалом“и каузата „Направи добро“. За 8 години имаме внушителен списък с дарени детски градини, подпомогнати училища, прегледани деца. Дори тези дни обсъждахме това, което ще направим за лагерите за бежанците. Ние трябва сами да си помагаме и да решаваме проблемите си, защото иначе те ще се върнат като бумеранг върху нас.

– Готови ли сме като общество да приемем бежанците?

– Няма държава, която да е готова да приеме бежанци. Ще припомня, че след Първата световна война 200 хиляди бежанци етнически българи са дошли в България. Християни, говорели са български, но това са хора без домове, препитание и въпреки всичко българското общество се е справило и е успяло да ги абсорбира. Ние психологически не сме готови да приемаме различните. Ние сме толерантни към хората, които имат корени в българското общество, но не сме толерантни към хората без корен у нас.

– Въпреки че реално близо половин България живее пръсната по света и няма фамилия, която да не е изпратила „емигрант“ зад граница…

– Напълно права сте. Първият въпрос, който трябва да поставим пред себе си, е, когато ти не приемаш този нещастен човек, защото, за да стане бежанец, той е нещастен, помисли си ако не за своите деца, то за децата на твоите близки, които са отишли в Германия, Великобритания, Чехия – там също не ги приемат. Тогава определи отношението си към новия пришълец, дошъл да наруши покоя ти. Но всички сме в дълг към тази промяна на мисленето.

– Ясно е, че тероризмът се цели в демократичните общества. Как може съвременното западно общество да се справи с него?

– Не, тероризмът не се цели само в демократичните общества. Тази парадигма не е достоверна. Той има за цел всички общества, които не споделят неговите ценности. В Африка убиват хора, в Южна Америка убиват хора, в Пакистан уби-
ват хора. Когато обаче стане терористичен акт в западните общества, отзвукът е много голям и стига до всички, а на другите места ни звучи далечно. Илюзия е, че ние, западните общества, можем да си направим една ограда, зад която да си живеем уютно и спокойно, а пък онези там да се оправят. Аз смятам, че терористите удрят емблематични обекти в богатите общества, за да се получава най-голям шум с най-малко разходи. А джихадистите са хора, които се ръководят от добре обучени, образовани и мислещи лидери. Изпълнителите могат да са фанатици, могат и да са хора с психически разстройства, но лидерите не са. „Ислямска държава“ е десетата икономика в света. Те държат експорт на петрол, кладенци и разполагат с много средства.

– Етническите проблеми между цигани и българи се движат през последните 2 десетилетия на ръба на бръснача. Как може напрежението да бъде туширано?

– Проблемът с ромите е най-сериозният етнически проблем на България. Сред ромите протичат интересни процеси, за които се надявам, че се правят необходимите анализи от професионалисти. Гетото започва да става тясно и криминалните проблеми са породени от това. Тоест икономиката на гетото е недостатъчна. Този проблем е най-голямото предизвикателство за България до 2020 г. Ако не се справим с него дотогава, следващото десетилетие ще се изправим пред проблем, който не се наемам да прогнозирам.

– В България действат няколко огнища на т.нар. радикални ислямисти. ДАНС наскоро атакува ромската махала в Пазарджик…

– Има достатъчно индикации, че радикални ислямисти активно работят сред ромското население на страната. Преди 15 години край Гоце Делчев са първите данни за влияние на радикални ислямисти по нашите земи. Българските роми са били християни, мюсюлмани, били са и евангелисти, но през последните години има много силно влияние на ислямския фундаментализъм сред тях. Аз не говоря за българските мюсюлмани, 90 процента от тях са честни, достойни, почтени хора, за каквито се смятаме и ние. Затова нека да внимаваме, когато сочим някого с пръст.

– Има ли политически лидери според вас, които си играят с етническия мир в страната?

– Не коментирам политически партии и политически лидери като председател на строго непартийната организация „Шалом“. Етническият мир не бива да бъде предмет на игра и наше задължение като граждани е да не го позволяваме, защото играта с мира винаги завършва с война.

– Как се промени светът след 11 септември 2001 г.?

– Бил съм в Ню Йорк, видял съм руините и мисля, че е добре да се виждат заради „средностатистическия човек“, който трябва да опредмети тероризма. С руините на търговския център новината за тероризма стигна и до неговото китно дворче. Хубаво е, че светът осъзна опасността от тероризъм.

– В „Шалом“ постъпвали ли са сигнали за антисемитизъм или заплахи спрямо еврейската общност у нас?

– О, колкото искате. Днес дори ми се обади нашият представител от Лом, гледал едно тв предаване, в което акад. Георги Марков е прославил Богдан Филов. Аз го насочих да сигнализира компетентните органи. И питам, дали в Германия немски университет би направил академично четене на името на доктор Гьобелс, който има два доктората по философия и теология? А историческият факултет на Софийския университет прави Филови четения!Какво е това? Предизвикателство, желание да се провокира? Нека не си играем с нашето минало, защото сме на Балканите, един регион, обременен с история. Аз нямам причина да съм обиден на България, аз съм не по-малко патриот от всеки друг и съм част от тази България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене