Изсичат Рила заради мегапроект. Французи влагат 600 млн. евро в Говедарци и Сапарева баня

65

Хиляди вековни дървета ще бъдат изсечени в парк „Рила” заради мащабен проект. Природо-защитниците са изправени на нокти от това какво може да се случи с тази защитена територия. „Дестинация Рила”, както е името на проекта, беше обсъждан още преди години, но сега вече се пристъпва към реални действия. Гигантската инвестиция ще бъде направена от французи и ще обхване района на Говедарци и Сапарева баня. Ще се нароят десетки хотели от 2 до 5 звезди, ще има развлекателни центрове, аква център, голф, ски зона и 80 други видове занимания. Дотук всичко звучи добре. За да се направи всичко това обаче, ще бъдат изсечени хиляди вековни дървета, което е недопустимо в природен парк”, разказва еколожката  Екатерина Раковска пред „Уикенд”. Освен това ценни защитени видове птици и животни ще бъдат застрашени.

„Много сме притесне­ни, защото вместо да пазим горите си, ние ги сечем. Едва 5% от Бъл­гария е защитена зона, докато средният процент в Европа е 16. Не видяха ли примера на Банско, където се застрои, разкаля се, а хотелите са празни. Докога ще поставяме личния интерес над всичко останало”, пита Раковска.

Грандиозната инвес­тиция от 600 милиона евро далече няма да засегне само горите и животните. Български­ят туризъм също ще е потърпевш, казват и от бранша. Според експерта Румен Дра­ганов „Дестинация Рила” ще навреди безвъзвратно на общините Говедар­ци и Сапарева баня. Вместо да напълним малките семейни хотели на местните жители, ние сме готови да създадем нови 20 000 легла, които ще попарят семейните бизнеси на много хора, коментира той. Драганов е категоричен, че това е един чуждестранен мегапроект, разработен от чужденци, в който ще работят чужденци и средствата от него също ще се насочват навън.

Проектът тепърва ще бъде обсъждан. Пра­вителството създава работна група, която да излезе с доклад за перспективите на „Дестинация Рила”.

В същото време про­дължава поголовното изсичане на гори в ре­дица природни паркове като „Българка”, Врачан­ски балкан, „Беласица” и други, които влизат в защитените зони на Натура 2000. За това природо-защитниците за­почват масови протести, с които ще настояват за запазване на българска­та природа.

 

В-к „Уикенд”

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене