Елица и Стунджи откриват маскарадния фестивал в Перник

61510-632x358

Елица и Стунджи ще открият 24-ия Международен фестивал „Сурва” в Перник тази вечер. Какво точно ще представлява шоуто обаче организаторите запазиха в тайна.

„Искаме да провокираме интереса на перничани, нека дойдат, за да видят спектакъла”, каза кметът на Перник Иван Иванов.
Освен Стунджи и Елица обаче на сцената пред Двореца на културата тази вечер ще се качат Маг Жиров и изпълнителите от „Майсторите на танца”. След спектакъла пък сурвакарите от Долна Секирна, които са носителите на Златната маска от миналогодишния фест, ще танцуват около ритуален огън.

На официалното откриване ще присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на културата Боил Банов, посланиците на Мексико, Индонезия, Русия, и Палестина, народни представители и 15 чуждестранни делегации. Очаква се да пристигне и президентът на Европейските карнавални градове барон Хенри ван дер Кроон.
Във фестивалните дефилета тази година ще участват 5255 маскирани от 82 групи. Маскираните от чужбина ще са 332-ма. От Пернишко участниците са общо 3061 от 36 групи. Очаква се за трите фестивални дни Перник да бъде посетен от около 100 000 гости.
За първи път тази година обаче Общината в Перник няма да позволи нелегални търговци безплатно да продават на хората. С гратисчиите ще бъде ангажиран цял екип от Общинския инспекторат.

„Това са хора, които отварят куфари в най-натоварените от хора участъци или пък продават знамена. Те ще бъдат настанени на определено място и ще бъдат глобени. Санкцията е 50 лв.”, заяви заместник-кметът на Перник Евелина Манчева.

78 са общо търговците, които са поискали разрешение да разположат сергии по време на сурвакарския фестивал. 6 от тях са къщички, които ще са в рамките на „Сурвакарското село” в градския парк. Те обаче ще са със специална украса със звънци и маски. 40 пък са занаятчиите, които ще продават маскарадни сувенири.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене