„Уикенд“: Никола Вапцаров: Мария Радонова е с диагноза! Нашите родове са в тежки отношения

Никола Вапцаров

Никола Вапцаров е племен­ник на поета Никола Йонков Вапцаров, син е на брат му Борис. По професия е архитект. Между 1985 и 1991 г. е бил консул на България в Канада. Поддъ­ржал е близки кон­такти с Ванче Ми­хайлов, през 1981 година провежда 8 срещи с него, на които преговаря за пренасянето на ар­хива му България. От 1991-1992 година е в частния бизнес – има фирма в автомобилния бранш.

Наскоро семейният му хотел „Шато Вапцаров” в Банско беше обхванат от пламъци, а туристите бяха евакуирани. Ексклузивно Никола Вапцаров разказва за пожара и отговаря на Мария Радонова, която в интервю твърди, че е роднина на поета Вапцаров и коментира от последна инстан­ция семейството.

– Господин Вапцаров, наскоро стана пожар във вашия хотел в Банско. Какви са последните новини, големи ли са пора­женията?

– Гледахме вкъщи еми­сията новини в 7 часа сутринта по телевизия­та. Съобщиха, че хотел „Шато Вапцаров” гори! Че два етажа са в пламъци! Стреснахме се и веднага тръгнахме към Банско! Като стигнахме там, още имаше пожарни. Истина­та е, че са изгорели 30 кв. м само от покрива. Хотелската част беше силно опушена. Само две помещения са засегнати – тези, които са в под по­кривното пространство. Обясниха ни, че вероятно са се натрупали сажди в комина и са се запалили от искра, и понеже са били накрая на комина, се е получила много висока температура, която може да се развие до 1500 градуса. Тя е избила нагоре. Запалените сажди са паднали върху покривна­та част и са се запалили битумните керемиди. Но щетата си е щета! Добре, че имахме за­страховка. Дойдоха застрахователите, минахме първа и втора оценка. След като Пожарната и застрахователят дадат заключения, трябва да се прекрати най-вероятно делото срещу неизвестен извършител, което беше заведено от МВР-Банско.

Неумишлен е пожарът.

–  Нямате ли никакви подозрения за умишлен палеж?

– Не, нямаме, няма ни­каква логика. А и има ви­деокамери навсякъде.

– Спря ли работата на хотела?

– За 1 седмица сме го спрели хотела, но имаме амбициозната програма в началото на февруари да го пуснем. Имаме резер­вации и непрекъснато се налага да настаняваме туристи в други хотели. А изгорелите помещения ще се запечатат, ще се изолират от останалата част, и няма да се полз­ват. Тази част около 100 кв. м ще можем да я пуснем едва следващия сезон. Ремонтът през ля­тото ще ни струва доста средства.

– Какви ще са загубите ви най-вероятно?

– Като крайна сума още не могат да бъдат изчислени загубите, но не по-малко от 100 000 лева! Зависи и от време­то, за което ще можем да пуснем хотела. Вътре има доста поражения.

Нашият хотел не е първият, който гори в Бан­ско. Това често се случва там, защото голяма част от хотелите са премина­ли на твърдо гориво. От тази година и ние преминахме. Много често се получава изхвърляне на запалени сажди през комините. Банско трябва да се газифицира или да се увеличи капацитетът на централата за биомаса. Тя е много е по-евтина, ще даде енергия на всички хотели и пожарите ще бъдат по-редки. Сега всяка банска къща гори между 50 и 100 кубика дърва на сезон. Това са борове, дъбов материал, ние сечем горите си, унищожаваме си белия дроб, за да се отопляваме! Половината от тази сеч е незаконна!

– Вие сте възмутен от едно интервю на Мария Радонова, която коментира вашето семейство, вашия чичо – поета Никола Вапцаров…?

– Възмутен съм, че трябва да си говорим за някакви махленски клюки. Вместо за великия поет Вапцаров, за колоса Вапцаров, който е познат в целия свят, ние си говорим за едни хора, които са от миналия век, прът в колелото на раз­витието като сем. Радонови! Дали имат някакъв комплекс от Вапцаров, не ми е ясно, но щом ровят по този начин… Хора като Радонова и тази музейна работничка, която искаше да се жени за шапката на Вапцаров, са хора с диагноза!

Искам да декларирам категорично, че няма­ме никакви роднински връзки с тази жена! На­против – нашите родове са в тежки, лоши отно­шения.

През целия си съзнате­лен живот баща ми Борис Вапцаров е получавал доноси срещу себе си от тях. Първият е през 1947 година, когато ген. Крум Радонов – деверът на въпросната Мария Радонова, пише до Централния комитет на партията, когато е трябвало баща ми да го издигат за първи секретар на Благоевградски окръг, и задава въпроса защо се казва Борис. Действително, баща ми е кръстен на цар Борис, защото семействата са били в много близки отношения. И баща ми е трябвало да дава обяснения пред ЦК защо е кръстен на Борис! Той се е пошегувал, че ако е бил в състояние да реагира като бебе, е щял да го направи. След това ген. Крум Радонов излезе с една статия във вестник „Народна армия” срещу Бойка Вапцарова и срещу Елисавета Багряна. В нея твърди, че съпругата на поета също е изиграла предателска роля и е виновна за смъртта му. Изпраща и нови доноси до ЦК. След като си отиде баща ми, Крум Радонов започна да се разправя с мен и със сестра ми. Както ген. Крум Радонов, така и Георги Пирински-баща, Кольо Рачев, започнаха да пишат срещу нас – че ние искаме да възстановим делото на Йонко Вапцаров, който е ванчемихайловист и фашист. Всевъзможни клюки и глупости започнаха да тиражират, които сега се тиражират от музейните работници в Банско! Обърнах се към тях по една телевизия: „Дайте един единствен пример на човек, който е ликвидиран от Йонко Вапцаров!”. Мълчание.

Мария Радонова

– Мария  Радонова твърди: „Бях близка с кака Бойка, тя ми е оставила целия архив, имам безценни, автен­тични ръкописи на Вап­цapoв”…

–  Мария Радонова с Бойка също не може да има никакви отношения! След статията на Крум Радонов, в която той я обявява за една от предателките на Вапцаров, Бойка Вапцарова не си говори нито с Крум Радо­нов, нито с членовете на неговата фамилия ! Тя е дълбоко обидена на цяла­та фамилия Радонови!

А за този архив на Вап­царов, за който Радоно­ва говори, трябва да я подведат под съдебна отговорност, защото той е или откраднат от нас, или откраднат от Бойка, или от музея! Но тя про­сто лъже, че има такъв архив!

Защо Мария Радоно­ва не пишеше за Бойка преди 2003 г.?! Защото Бойка беше жива и тя нямаше как да пише и говори неща, които са измислени от нея!

– Радонова коментира и наследството на Вапцарови. Намеква, че вие сте меркантилни, затова само вие водите дела в Банско. Как стоят нещата всъщност?

– Наследниците на леля ми Райна Вапцарова – двете й дъщери Елка и Мария, си дадоха техните дялове от къщата в Банско на нас, наследниците на Борис Вапцаров. Те предложиха, ние се съгла­сихме. Затова ние водим сега делата, защото сме единствените правоимащи наследници.

Радонова говори за музея в София на ул. „Ан­гел Кънчев”. Това е бил апартамент на лелята на поета Вапцаров – Манда, която е сестра на баща му и е живяла в Ню Йорк от много години. Вапца­ров е живял в него по нейно настояване, за да може да се стопанисва. Няма никакъв заем, който дължи дядо ми Йонко на сестра си Манда! Интересно откъде знае подобни неща Радоно­ва?! Клюки и жълтении! По­етът живее на „Ан­гел Кънчев” заедно с баща ми, майка ми и с Бойка. След 9 септември 1944 г. се разбират да предоставят този апар­тамент за музей, той е отчужден и е платен на леля им Манда. Така че никой не е имал претен­ции към този апартамент, в който е музеят на Вап­царов в София! Никога не сме имали претенции към този апартамент! Бойка също не е имала никакви претенции, а и не би могла, държавата й дава апартамент на „Патриарх Евтимий”, който тя впоследствие купува. Не­щата юридически са мно­го ясни, а това че някой коментира, чул-недочул, е друга работа!

– Да сменим темата. Казахте ми, че ще съоб­щите някаква новина. Каква е тя?

– Разговарях с предста­вител на ЮНЕСКО, който ми съобщи нещо много интересно. Има идея да се направи суперпродукция, която организацията да финансира, за живота на Никола Вапцаров! Ан­тифашистката съпротива е един период от све­товната история, когато руснаци, американци, англичани и французи са на един фронт. Тогава всички световни сили се обединяват с една обща цел – победата над фашизма. За ролята на поета предвиждат да поканят Пиърс Броснън, един от актьорите, които изиграха Джеймс Бонд! Вече е говорено с нег…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене