ВИДЕО: Литературно четене „На чаша чай с поезията на Атанас Далчев” се проведе в НПГ „Д. Талев”

дсдас

Литературното четене бе дело на ХІІ „а” клас под ръководството на г-жа Василка Кирева – преподавател по български език и литература

Литературното четене, което се проведе днес в центъра по туризъм в НПД „Димитър Талев” е провокирано от  годишнината от смъртта на поета-философ Атанас Далчев. Четенето мина под мотото „На чаша чай с поезията на Атанас Далчев“.

Идеята на г-жа Василка Кирева бе мероприятието да се проведе в по-свежа и непринуден обстановка, а именно далеч от класните стаи. Всички присъстващи се запознаха с онези стихотворения, които не се изучават в програмата по литература. Целта е учениците да разберат, че Далчев не е чак толкова песимистичен и чужд на тях поет.

Атанас Далчев е вписан в българската литература чрез клишето „преодоляване на символизма и връщане към реализма”. Самият Далчев като че подкрепя това литературно-историческо ситуиране на собственото му творчество със свои статии и съждения, които се обявяват против символизма, а донякъде и със собствената си поетическа практика на една предметно-образна поезия, създаваща илюзията за реализъм.
Особено характерно е противопоставянето на Далчев срещу Яворов (срещу романтично-спектакуларното му житейско и литературно поведение) и подчертаването на значението на късната, фронтова поезия на Дебелянов (с нейния предметен стил и психологически реализъм) за новите пътища на българската следвоенна поезия. Всичко това е така, но само в известен смисъл. И едно по-внимателно вглеждане в поезията на Далчев ще покаже, че в много повече и в много по-съществени неща поезията на Далчев не се противопоставя, а следва символизма. И че неговата поезия не е „завръщане към реализма”, а привиден, метафизически реализъм.

 КАК МИНА ЛИТЕРАТУРНОТО ЧЕТЕНЕ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

 

йдйдй

Без име

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене