България днес: Самуилов извор лекува зрението Ослепените бойци на царя прогледнали от лековитата вода

27_11_2005-14-57-34

Чудодеен извор, кой­то е помогнал на ослепените войници на цар Самуил да прогледнат, продължава да помага на болни хора да опра­вят зрението си.

За силата на лечебна­та вода разказват жители на разложкото село Добърско. Изворът се намира в двора на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която се сла­ви като най-стария православен храм на Бал­канския полуостров. Све­тата обител е изграждана между XI и XVII век и е с удивително добре запазе­ни и до днес стенописи от 1672 г., въпреки че преди Освобождението е бил превърнат от турците в хамам (турска баня).

2303_580x600

Историята на лекови­тия извор обаче датира от няколко века по-рано. Според легендите първите заселници на Добърско са част от ослепените по заръка на импе­ратор Василий II войни на цар Самуил. През 1014 г. по пътя си към Рилска­та света обител те биват привлечени от лековитата вода. Според преданията те измиват очите си и ус­пяват отново да проглед­нат. Бойците решават да се установят около него, докато отмине зимата. За кратко време създават една затворена общност от традиции и народно-битови модели и вдъхно­вени  от  собствената  си трагедия, основават про­чутата Добърска школа за музика в помощ на слепи деца. Певците обикаляли страната, събирали и раз­пространявали песните на българския юнашки епос. Местните хора разказ­ват, че и в наши дни се стичат болни от цялата страна и чужбина, за да си измият очите с лековита­та вода. Стотици хора са се връщали обратно на мястото, за да споделят как зрението им се е подо­брило значително. Смята се, че с тази вода е лекувал

очите си и Климент Ох­ридски. Освен заради извора огромен наплив от хора към Добърско има заради църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Страти­лат”, където е изобразен Христос, качен на раке­та. На два от стенописите в църквата наистина се вижда как Божият син от­лита с ракета към Космоса. Встрани светии сякаш похищават земляните, като ги бутат в летяща чиния. Някои тълкуват изображе­нията като симбиоза меж­ду предците ни и някаква високотехнологична раса, дошла от други светове.

Самият храм отвън изглежда безлично, като няма купол и камбанария и е вкопана в земята по изричното настояване на турците. Местните хора обаче са категорични, че истинската сила е в леко­вития извор на Самуиловите войници и уникалните стенописи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене