Топ ПРЕСА: Аферата ЦКБ – Благоевград!

showimage

Кирил ГОСПОДИНОВ

Бившият директор на банковия офис на ЦКБнк в Благоевград Хрис­то Христов уличен в имотна измама със свои „скрити“ партньори! Над 120 000 евро източени от трезора с измама!? Повечето от измамн­ите сделки минали през кантората на нотариус Тозева!

ckb

Бившият вече директор на ЦКБ – Благоевград Христо Христов ще трябва да отгово­ря дали е участвал в мащабна имотна измама в съдру­жие със свои хора, в която е ощетена ЦКБанк – България. Както е известно, националното ръководство на трезора уволни директора на благо­евградския банков клон Хрис­то Христов преди два месеца. През последните 25 години Хр. Христов смени доста шефски постове.

Той беше шеф на Регионал­ната данъчна инспекция в Благоевград в първите години след демократичните проме­ни, после стана управител на застрахователните дружества „Алианц“ и „Лев­ски Спар­так“, след което оглави като изпъл­нителен ди­ректор държавната строи­телна фирма „Монтажи – Марица Изток“ АД и междувременно се включи в управлението на още 5 фир­ми, което го направи абсолю­тен регионален рекордьор. Днес става ясно, че въ­трешен одит е установил, че Христов е заподозрян за покрови­телстване на схема за имотни изма­ми. По наши канали се добрахме до анализа, направен от експерти на банката, кой­то вече е да­ден на прокуратурата. Всичко започва с ипотека на апар­таменти от Благоевград. Действителният собственик на ипотекиралия апартамент не полага подпис под пълномощно, а то е подписано с из­мислен подпис. След това се изготвя фалшива лична карта с данните на действителния собственик, но със снимката на човека, който ще се явява пред нотариуса за заверка на пълномощното. По аналоги­чен на горния механизъм, пъл­номощното се преподписва от нотариус, който в повечето случаи е благоевградската кантора „Тозева“, и се насроч­ва дата за изповядване на по­купко-продажба на имота пред нея. И двете страни по покуп­ко-продажбата са измамници. След като бъде извършена тази сделка, купувачът, станал собственик на апартамента, тегли кредит от ЦКБанка, кой­то обезпечава със „закупения имот“. След като вземе чисти­те пари от банката, спира да плаща кредита, а апартамен­тът остава за банката. Изпъл­нението от страна на банката може да бъде спряно много трудно, тъй като тя е приори­тетен кредитор, още повече че по-голяма част от измамените са хора с ограничени финан­сови възможности, които не са запознати със законите и процедурите и трудно могат да се ориентират и да си поз­волят да платят процент от цената на иска, който се из­исква от съда за обявяване на последващите нотариал­ни актове за нищожни. Те не могат да си позволят и адвокатските хонорари. Според информация на Топ Преса в Благоевград има реали­зирани цели три подобни схеми и всичко тръгнало от сигнал на ужилените собственици на апартаменти, които разбрали, че дължат пари чак след като съдия-изпълнител Цанковски потропал на вратата им. В момента тръгват дела, които със си­гурност ще докажат, че ипотеките са измамени, така че хората няма да плащат, но банката губи сериоз­но. Сумата, източена по тези схема от благо­евградския клон, е над 120 000 евро. Христов ще бъде питан къде са парите, макар да е трудно да се докаже него­вата връзка в схемата, разбира се, ако някой от участниците в нея не проговори. Пътят е дъ­лъг и труден, коментират раз­следващи, убедени, че Хри­стов ще излезе чист от цялата тази ситуация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене